21 Kasım 2024, Perşembe

Son Güncelleme: Bugün

1 Mayıs 2017, Pazartesi 16:07

Mustafa Yetkil

REFERANDUM SONRASI

Demokrasiye gölge düştü. İki buçuk milyon oy şaibeli. Hukuk yok oldu.. Yüzde 50 inanmıyorum diyor. YSK Tarafsızlığını yitirdi.. Foto finish bir sonuç var. Bu cümleler gazetelerin manşetlerinden.. Oy verme bitti. Referandum tartışmaları tüm sıcaklığıyla devam ediyor. Sonuçların bir uzlaşı değil kutuplaşma yarattığı toplumu karpuz gibi ortadan ikiye böldüğünü söyleyenler yanında, iktidar AKP ve ortağı MHP’nin daha önceki seçimlerde aldığı oylara karşılık ciddi bir destek aşınması yaşadığını söyleyenlerde var. İktidar tüm söylentilere rağmen yenilgiye denk galibiyet kazandı.

Pirus zaferi gibi 51’e 49.. AKP ve MHP’ye oy veren altı insandan biri daha oy vermedi. Yeni sistemi onaylamadılar. Kaymakamından muhtarına hayır diyenler üzerinde her türlü baskının uygulandığından söz ediliyor. Medyayı ve kanalları diledikleri gibi kullandılar. Başta kadınlardan eğitimcilerden gençlerden işçilerden ve kentlilerden oy alamayan bir iktidar var. Anayasa değişikliğini onaylamayanların tüm baskılara rağmen hak edilmiş bir kazançları var.

Baskılardan yılmadılar. Belki bu usulsüzlük ve baskıları ispat etme imkanımız yok. Ama ispatı ortada bir durum var. YSK’nın ilk kez kendisinin varlık nedeni olan bir yasayı yok sayması. Yasa mühürsüz oy ve zarfları geçersiz kılıyor bu kesin. Her türlü olumsuzluğa rağmen ülkemiz insanının yüzde 50’si dayatılmak istenen sistemi ve sistemin arkasındaki zihniyeti kabul etmediğini ortaya koydu.

Bu sonuç ülkemizin geleceği açısından büyük umut.12 eylülden farksız bir referandum süreci yaşadık. Toplum demokrasi ve cumhuriyet değerlerine sahip çıktı. Umarız bu kırılma demokrasimizi daha da güçlendirir. Sonuç olarak ; anayasalar toplumsal mutabakat metinleridir. Ancak görünenin bir uzlaşı değil kutuplaşma durumu olduğu çok açık biçimde kendini gösteriyor. Prof. Sencer Ayata’nın dediği gibi ‘’ Bu referandum adil özgür demokratik ve dürüst değildi. Kaybeden çok az farkla kaybettiğini haksızlığa uğradığını düşünecek.

Bu düşünce hem siyasi iktidarın hem de siyasi sistemin meşruiyetini zayıflatacaktır’’ 97 yıllık bir meclisimiz var.140 yıla yakın bir parlamenter sistem geleneğimiz var. Bundan ne zarar gördük, başkanlık sistemine yöneldik. İyi ki bu ülkede demokrasi, kardeşlik, laiklik, özgürlük savunucuları var. Bu bölünmüşlüğü ve yarılmayı onlar onaracaklar.

Barış içinde demokratik laik cumhuriyetle sonsuza dek yaşayın emi! Hoşçakalın dostça kalın.