18 Nisan 2024, Perşembe

Son Güncelleme: Bugün

10 Nisan 2017, Pazartesi 17:11

NEDİR BU BETON SEVDASI?

Bazen sizin kafanızda bir yazı vardır ve yazar olarak planınız onu yazmaktır. Ama olmaz. Sokaktan halktan öyle istek gelir ki mecbur onların refleksini dikkate alır o konuyu yazarsınız..Bu yazıda öyle oldu. Aslında bugün yine siyaset koridorları ile ilgili bir yazı yazma planım vardı.Ama Cuma günü yayınladığımız beyaz Cafe’nin belediye ekiplerince zeminin beton kaplanması olayı Torbalı’da o kadar tepki gördü ki ve bize o kadar bu konu ile ilgili sorular soruldu ki bu yazıyı yazmak şart oldu..Geçen Cumartesi günü öğle yemeğinde AKP’nin Torbalı’da tanınan ve önde gelen isimlerinden birisiyle biraz lakırdı ettik. Şok oldum dedi. Bu beyaz Cafe’nin zeminin betonlanması olayına akıl erdiremedim..Neden yapıldı, neye hizmet eder doğrusu anlam veremiyorum.

BİR KISMI BETONLANDI

Bu yazı yazıldığı güne kadar zeminin sadece bir kısmı betonlanmıştı. Diğer kısmı aynı şekilde betonlanır mı yoksa sadece bu kısmı mı betonlu kalacak bu konuda yapılmış bir açıklama yok. Aslında plan program sadece bu kısmın betonlanması mıydı yoksa gelen tepkilerden dolayı diğer kısmın betonlanmasından vaz mı geçildi o da tam bir muamma..Ama şu bir gerçek ki, bu beton konusu Torbalı halkının büyük tepkisini gördü. Öyle ki haberimiz 55 bin görüntülenme almış, bin’in ( 1000) üstünde paylaşım yapılmış..Ayrıca bu yazı yazıldığı saate kadar habere facebook sayfamızda 122 yorum yapılmıştı.

GÜNDÜZ GÜNEŞ AKŞAM BETON SICAĞI

Malum önümüz yaz, insanlar özellikle akşam serininde kendilerini Beyaz Cafe gibi mekanlara çoluk çocuk atıyorlar..Beyaz Cafe’de ağaçların altında ve çimlenmiş toprak zemin üstünde iki bardak çay içmeyenimiz yoktur herhalde..Şimdi sormak lazım ; Gündüz cehennem sıcağını yiyen o beton zemin akşam vakti o sıcağı dışarı kusmayacak mı? Terliklerden çıkardığınız çıplak ayaklar beton zemin üstünde değil serinlemeyi daha beter ısınmayacak mı? Bu tür beton zeminler İstanbul gibi daha ılıman iklimlerin olduğu illerde işlev görür. Ama Akdeniz ve Ege bölgelerinde beton zemin yaz vakti gündüzün sıcağını akşama taşımaktan başka işe yaramaz..

BETON BAŞKA AMAÇ İÇİN Mİ ATILDI?

Toprak ve çim gibi doğal bir ortamın bırakılarak beton gibi suni bir ortam oluşturulmasının nasıl bir açıklaması olur doğrusu anlamak çok zor. Okuyucularımızın bir kısmı yaptıkları yorumlarda Cafe zeminine beton atılarak insanların oraya gitmekten uzaklaşmasıyla acaba ileride o bölge atıl kaldı denilerek başka amaçlar için mi kullanılacak, bunun için mi bir altyapı hazırlanıyor diye bir iddiada bulunmuşlar..Doğrusu Bizim Torbalı okuyucularının öngörüsüne ve olayları yorumlayışına hayran olmamak imkansız..Açıkcası okuyucunun gözünden hiçbir şey kaçmıyor.

MEDENİYET EŞİTTİR BETON DEĞİLDİR

Son 10 yıldır betonlaşma adeta bir hizmet gibi sunuldu Türkiye’de..Öyle ki beton demek neredeyse medeniyet demek gibi sunuldu. Oysa Osmanlı mimarisine dönün bir bakın ya da günümüze çok fazla kalan eser olmasa da Selçuklu mimarisine dönün bir bakın..Ne göreceksiniz? Büyük bir estetik, doğallık, çok sağlam bir işçilik ve de mükemmel bir mimarlık..Öyle iki taşı üst üste koyalım, harcı karıştıralım sallayalım gitsin anlayışını hiç birinde bulamazsınız. Yapılar bir medeniyetin geleceğe bırakacağı imzalarıdır.. O yüzden betondan medeniyet çıkmaz. Betonlaşma artık Avrupa’da bile terk ediliyor. Avrupa artık yavaş yavaş ağaç mimariye ve gotik yapılara doğru bir yönelişe geçmiş durumda..Hatta bir çok binayı taş döşeyerek yapan ve iç dekorasyonun da hiç boya kullanmadan taşın doğal halini özellikle muhafaza edenler var.

BALKON DA BETON!

Sonuç olarak ; Beyaz Cafe’nin zeminin betonlanması Torbalı halkından geçer not almadı..Keşke o güzelim toprak zemin betonun altına feda edilmeden önce iyice araştırılıp, enine boyuna ölçülüp biçilip ona göre hareket edilseydi.. Bir okuyucumuzun yorumunda belirttiği gibi ‘’ Betonda oturacak olsak balkonda otururuz niye parka gidelim ki? ‘’

Yazarın Diğer Yazıları