21 Kasım 2024, Perşembe

Son Güncelleme: Bugün

4 Mart 2017, Cumartesi 16:03

Fevzi Tekin

KİRA GELİRİ ELDE EDENLERİN BEYAN ZAMANI

Merhaba sevgili dostlar;

Mart ayı içersinde olmamız ve özellikle biz meslek mensuplarına sıkça sorulan ve özellikle ev ve işyeri kira geliri elde eden okuyucularımızın merak ettikleri hususları sizlere aktarmaya çalışacağım. Bilindiği üzere kirada evleri bulunan ve kira geliri de o yıl için belirlenen tutarın üzerinde olan mükellefler Kira Geliri Beyannamesi vermek zorunda.

2016 yılında kiraya vermiş olduğunuz gayrimenkuller için kira geliriniz üst sınırın üzerinde ise 01 mart 2017 tarihi ile 25 mart 2017 tarihleri arasında kira beyannamesini vermeniz gerekmektedir. Beyanname verildikten sonra ilk taksit için son ödeme tarihi 31 Mart 2017, ikinci taksit için ise 31 Temmuz 2017 tarihidir. Öncelikle en çok sorulan soruların başında evimde kiracı var fakat kirayı alamıyorum. Kira gelirini beyan etmem gerekir mi? Ve bu yılki istisna sınırı ne kadar? Henüz tahsil edilmemiş olan kira gelirleri kira beyannamesine dahil edilmez.Kira gelirleri tahsil esasına dayandığı için tahsil edildiği yıl gelirlerine dahil edilir.

2016 yılında konut ve işyerlerinden elde etmiş olduğunuz kira gelirleri toplamı 3800 TL üzerinde ise kira beyannamesi vermeniz gerekir.Eğer altında ise kira beyannamesi verme zorunluluğunuz bulunmamaktadır. Bilmemiz gereken diğer istisna ve giderler nelerdir sorusuna gelince kısaca şunları belirtmek gerekir.

Boş kalan gayrimenkullerin korunması amacıyla bedelsiz olarak başkalarının ikametine bırakılması, Binaların mal sahiplerinin çocuklarının, anne ve babalarının veya kardeşlerinin ikametine tahsis edilmesi, Genel bütçeye dahil daireler ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri ve belediyeler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan kiralamalar. Kiraya verilmiş olan konutlar için kredi çekilmiş ise Kredi faizi vergi gelirlerinden düşülerek net kira geliri bulunur. Diğer bir husus ise kendi evini kiraya veren ve başkasının evinde kiracı olarak oturan mülk sahiplerinin durumudur. Eğer vermiş olduğunuz kira aldığınız kiradan fazla ise beyanname vermenize gerek bulunmamaktadır.Tersi söz konu ise ödediğiniz kiralar gelirlerinizden düşülerek beyanname hazırlanır.

Hoşça kalın;