19 Nisan 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

8 Nisan 2017, Cumartesi 16:47

İsmail Özbilek

KENTSEL DÖNÜŞÜM YASASI NE GETİRİR?

Merhaba arkadaşlar kentsel dönüşüm yasa tasarısı,başlangıç olarak iyi düşünülmüş, sonrasında uygulama anlamında sıkıntıları olan bir yasadır. Bunun sıkıntılarını hepimiz yaşamaktayız. Her projede ayrı bir hukuki problem karşımıza çıkmakta ve bu durum herkesi ciddi anlamda yormaktadır. Şehrin dışında olan yerlerde uygulanan komplike projeler, isteklere cevap vermektedir. Fakat,şehir merkezinde yapılan projeler bu isteklerin hepsini karşılamamaktadır. Bunun sebepleri arasında,yapılan imar değişiklikleri ve bu imar değişikliğinin getirdiği kısıtlı inşaat alanları, sonrasında kısıtlı olarak uygulanan projeler. Bakıyorsunuz,caddenin bir tarafında çok katlı yapılar,diğer tarafında kısıtlı imar.

Bir taraf otopark sıkıntısı yaşarken,diğer taraf rahat etmekte. Bir taraf daha fazla kazanç elde ederken diğer taraf kısıtlı kazanç elde etmektedir. Bu ve bunun gibi problemlerin çözümü için kentsel dönüşüm yasa tasarısı,hem uygulama, hem de uygulama sonrasında ki, hukuki problemleri çözme anlamında yeniden ele alınmasıdır. Mesela caddelerin genişlemesi gerekirken ara sokaklardaki arsalara çekme koyup kat sayısı düşürülüyor .sonra araçlar yollara sığmıyor, esnaf dükkanlara sığmıyor, kaldırımlar yayalara kalmıyor v.s.

Gayrimenkul şirketleri sahipleri ve danışmanlarının daha iyi hizmet vermek için Hükümetten , sektör içerisinde çalışan tüm firma ve gayrimenkul danışmanı arkadaşların haklarını koruyacak bir yasanın çıkarılması kaçak kazancın kayıt altına alınması ve bu kanunun net olarak uygulanmasıdır. Kentsel dönüşüm yasasının yeniden ele alınması şehir planlamasının ve belediyelerin imar çalışmalarını yeniden planlayıp gelecekteki şehirlerimizin temelini şimdiden atmalıdır.