23 Nisan 2024, Salı

Son Güncelleme: Bugün

25 Şubat 2017, Cumartesi 13:11

KAYA'NIN TAŞLARI ŞAHI YER Mİ?

Geçen yazımda Atilla Kaya’nın 2019 yerel seçimlerinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için AKP’nin en kuvvetli adaylarından birisi olacağını, geleceğe dönük siyaset projeksiyonu okunduğunda böyle bir sonuç çıkarmanın çok da hayali olmayacağını yazmıştım. Elbette ki Kaya’nın muhtemel adaylığı Torbalı siyasetini oldukça yakından ilgilendirecek ve birçok domino taşını ister istemez yerinden oynatacak bir hamle olacaktır. Daha çok kişisel yakınlık eksenine göre kurulu olan Torbalı siyasetinde AKP cephesi Kaya merkezli yeni bir toparlanma ve kopuş süreci yaşayacaktır. Ve bu toparlanma ve kopuş sürecinden en çok Kaya’nın Milletvekilliğini yaptığı AKP etkilenecektir. Geçen yazımın sonunda bu konularla ilgili anahtar başlıklar atmıştım. Şimdi o başlıkları açalım.

DENGELER KURBAN İSTER Mİ?

Siyaset denge üzerine kurulu bir oyun. Bununla şunu demek istiyorum. Öyle bir zaman gelir ki, o dengeler uğruna en yakınınızda bulunan yol arkadaşınızın bile dengeler için bir iki adım geriye çekilmesini istersiniz. .Çünkü dengeler gözetilmeden atılacak her adım kaos olarak geri dönebilir. Yolu uzun hiçbir siyasetçi kaos üstüne geleceğini inşa etmek istemez..Çünkü daha yukarı zıplamanın birinci şartı sağlam olarak dengede durabilmektir. O yüzden Eğer Atilla Kaya’nın Büyükşehir Belediye başkanlığı – ki olma ihtimali kuvvetle muhtemel- gerçekleşirse şu anda Belediye Başkan Yardımcılığı yapan Özgür Erman Çağlar’ın Torbalı Belediye Başkan adaylığı ihtimali oldukça zayıflayacaktır. Torbalı da birçok siyasi çevre tarafından çok sevilen Özgür Başkan zaten siyaset yoğun bir insan değil..Daha çok hizmet yoğun olarak çalışan bir isim. Bana çeşitli çevrelerden ulaşan bilgiler Özgür Erman Çağlar’ın böyle bir Belediye Başkanlığı adaylığı hamlesine zaten sıcak bakmadığı yönünde.

OLGUN’UN NEFESİ YETER Mİ?

Geçen haftalarda yazdığım ve oldukça ses getiren Ticaret Odası seçimi ve seçim öncesi oluşan dengeler ve saflaşmalar ilgili yazıda, AKP’de oluşan Kaya ve Görmez ekiplerinin ileriye dönük nasıl dengeler içinde olduğunu yazmıştım. Ve bu dengelerin şu anda Ticaret Odası Başkanı olan Abdulvahap Olgun’un adaylığına Görmez ekibinin sıcak bakmadığı / bakmayacağı gerçeği üstünden nasıl şekilleneceğini uzun uzadıya analiz etmiştim. Yakın süreçte olacak oda seçimleri birçok siyasal dengenin boy ölçüştüğü sert bir arenada geçecek. Olgun büyük ihtimal Kaya ekibin adayı olacak, Görmez ekibi kendi adayında ısrar eder ve kurulan dengede Görmez ekibi ağır basarsa Olgun Ticaret Odası koltuğuna veda edebilir. Bu da yüksek bir ihtimal elbet..Peki bu durumda Torbalı siyaseti nasıl şekillenir ? Geçen sene bizi Ticaret Odasının yeni binasını gezdirmek için ağırlayan Olgun’a toplantı salonunda Belediye Başkan adayı olmasına dönük bir niyeti olup olmadığını sormuştum. Elbette ki oturduğu koltuk itibariyle ve şu an bulunan siyasal konjektür itibariyle bu soruya net cevap vermesi beklenemezdi.. Fakat bu ihtimal türlü defalar bir çok zeminde bir çok kişi tarafından dillendirildi. Hatta ben o dönem bu durumu şeyh uçmaz mürit uçurur isimli bir yazıda analiz etmiştim. Kaya muhtemel Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı durumunda Torbalı’da AKP içindeki sertleşen ipleri germeyecektir. Çıktığı teşkilatın arkasında sağlam durmasını isteyecektir. O yüzden Kaya’ya yakın Görmez’e de bir o kadar uzak olan Olgun’un olası adaylığı siyasi dengelere kurban gider diye düşünüyorum.

GÖRMEZ İLE YOLA DEVAM MI?

Torbalı için muhtemel belediye başkan adayları içinden elbette ki en şansı yüksek olanlardan birisi şu anda bu görevi yapan başkan Adnan Yaşar Görmez..Bir dönem sonucunda başka bir aday ile yola çıkmak AKP’ye sahada olumsuzluk olarak döner. Yeniden sıfırdan bir adayı anlatıyor olmak neden o zaman eski başkanını aday göstermedin sorusunu beraberinde getirir. Bu soru sahada AKP’ye büyük enerji kaybettirecektir. Bu durumda Adnan Yaşar Görmez’in tekrar aday gösterilmesi akla yakın bir olasılık olarak görülüyor.. Fakat tam burada başta bahsettiğimiz dengeler devreye giriyor ki, ben bunun da yüksek bir olasılık olacağını en az Adnan Yaşar Görmez’in adaylığı kadar hatta ona eşit oranda şansı verilecek bir olasılık olduğunu düşünüyorum.. Peki böyle bir denge unsuru var mı.? Varsa kim?

DENGE ADAMI ARANIRSA…………..!

Siyasette bazen dengede durmak için ortada duran adaylara ihtiyaç duyulur. AKP Torbalı belediyesini aldığı günden buyana kadro tartışmaları bitmek bilmedi. Bu tartışmalar hem halkın güvenini sarstı hem de belediye yönetimin enerjini tüketti. Hala aynı kadro hareketlerini görüyoruz. AKP içinde Kayacı Görmezci diye tabir edilen ve birbirlerinden pek de hoşlanmayan bir yapının olduğu gün gibi aşikar.. Ve bu yapılanmanın oluşturduğu küskünler nedeniyle seçim döneminde AKP’nin karın ağrısı olacağı da bir o kadar net.. İşte bu sebeplerden dolayı 2019 yerel seçimlerinde sil baştan yapalım yeni bir enerji ile yola koyulalım fikri AKP’de belirleyici unsur olan Kaya ekibinde öne çıkabilir. Bu durumda hem teşkilatı tanıyan hem de denge unsuru olacak bir aday üzerinde uzlaşılabilir..Bu aday da İlçe Başkanı Hasan Akbıyık’tan başkası olmaz.. Akbıyık’ın adaylığı en az Görmez’in adaylığı kadar yüksek bir olasılık olarak görülmeli.

Yazarın Diğer Yazıları