29 Mart 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

29 Temmuz 2017, Cumartesi 11:01

Sadık Azan

CİHATMATİK

Cihat için matematik mi? Matematik için cihat mı? Cihat savaş,matematik de bir bilim dalı. Her insan kendi çocuğuna istediğini öğretmekte özgürdür. Ancak devleti yöneten partinin mensubu oldun mu sözlerine dikkat edeceksin. Etme ise ne olur?Hiç bir şey olmaz. Çünkü,güç ondan tarafadır. Kişisel fikirlerini tüm topluma mal ettiğin zaman kargaşa kaçınılmaz olur. Onun içindir ki yaşadığımız karmaşalar,kutuplaşmalar,hır-gürler. Cihat kendini savunma mıdır, karşı tarafa saldırı mıdır yoksa kendini savunmak için yapılan saldırı mıdır? Yüzde elli beşi okuma yazma bilmeyen diye açıklanan toplumlarda cihat, Hem kendini koruma,hemde kendini yaymada kullanılan araçtır. Kendi grubu ve karşı taraf diye adlandırılan grupların ortak özelliği;Herkesin, Onun gibi yaşaması,onun gibi düşünmesi,onun gibi ibadet etmesi gerekmektedir. Aksi halde ise sana savaş açarım.

Güç kimde ise, aklını kim iyi kullanıyorsa o galip. Aklını kullanmak dedim, canlıların yapmaya çalıştıkları şey aklını iyi kullanmaya çalışmak ise bilim dalı. Bilim dallarından biri de matematik oluyor işte. Hesap,kitap,sayılarla,denklemlerle oynama işi. Tanjantını, kosünüsünü, karekökünü hesaplayıp hipotenüsü ile çarpma işi aklın üstünü kaplayan zararlı virüsleri temizleme işi.

Senden toprak satın alarak, sana o toprakları zindan etme Aynı tohumu her yıl sana satma işi akıl ile oluyor işte. Tohum, ilaç, silah, S-400 füzesi, helikopter, savaş uçağı, saman, sarımsak satın almak zorunda bırakmak egemen aklın işi. Senin işin hala, herkes benim gibi olsun diye uğraşma işi.

Deve sırtında kılıç, kalkan ekibi ile sefere çıkma zamanı gerilerde kaldı. İnsan aklının ulaştığı bilim ötesi de diyebileceğimiz çağda ben çocuklarımızı illa ki bunu öğreteceğim diyorsan, Orada demokrasi ve adalet olmasından söz edilemez evrensel hak, hukuk arayışı da kaçınılmaz olur. Her geçen gün aklın ve mantığın alamayacağı şeyler duymak olaylar yaşamak, sözler duymak yıpratmanın yanında direnci de sağlıyor.

Eksiğimiz mi? Saygı ve sevgi. Çocuklarımıza savaşı değil barışı Hurafelere değil bilim ve teknoloji öğretelim ki(insanlık yararına) boşu,boşuna yitip gitmesin canlar. Karnı doyduktan sonra, şeker de yiyebilsin Afrikalı aç çocuklarımız. Cihatmatik çocukların halini,teknoloji sayesinde canlı olarak seyrediyoruz teknoloji ise bilimler sayesinde oluyor Bilimlerin biri ise de matematik. Matematik sayesinde ise öküz ve erkeklerin dışında dışında kalan her şeyi, saya bilmeyi,hesaplamayı,muhakeme yapabilmeyi,sonuca varmayı öğretiyor bize.

KARAR SİZİN! YA CİHATMATİK OLACAĞIZ, YA DA KARDEŞCE YAŞAYACAĞIZ AKLIMIZI KULLANARAK.