19 Nisan 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

27 Ağustos 2017, Pazar 14:20

ÇİFTÇİ GEÇİM DERDİNDE ODALAR SEÇİM DERDİNDE

Yerel basında tarım ile çiftçi sorunları ile ilgili yazılar fazla okunmaz. O yüzden yerel yazarlar bu konularda öyle uzun uzadıya fazla kalem oynatmazlar. Öyle ya çiftçinin, köylünün öyle sabah akşam facebook’ta geçirecek zamanı yok.. Köyün kahvesine üç beş günde bir gazete gelirse, alır onu okur, sonra çayını içer, köşeye çekilir garibim. Dilsiz dertlilerdir köylüler..Yine de hayata gülümseyerek bakmaktan geri durmazlar..Mümkün olduğunca dertlerini sorunlarını yazmaya çalışacağım..Kalemimiz yettiğince dilsiz dertlilerin dili olmaya çalışacağız..

KURUTULMUŞ DOMATES REKLAMINIZ BİTTİYSE GERÇEKLERE GEÇELİM!

Torbalı ovasında şu anda domates zamanı. Dağ taş domates neredeyse. Yolunuz Selçuk yoluna düşünce bakın sağınıza solunuza, domates taşıyan römorklar geçidi görürsünüz.. Peki sadece domates mi taşır o römorklar? Dert taşır? Çile taşır? Ödenilen mazotun, gübrenin, ödenilen işçiliğin karşılığını sattığı üründen alamamış gariban çiftçinin isyanını taşır. Rus ambargosu var. Bu çiftçi bu domatesi Rusya’ya satıyordu. Şimdi satamıyor. Ne yaptı odalar bu ambargo karşısında çiftçi ezilmesin diye? Hangi yeni pazarlar bulup çiftçinin önüne koydu? Sabah akşam kurutulmuş domates haberleri yayınlayıp duruyor Ticaret Odası.. Peki o kadar büyük pazarınız var da bu çiftçi niye hala ağlıyor? Sabah akşam odaların kurutulmuş domates şovlarını yayınlayan televizyonlar neden gelip ezilen, çileli Torbalı çiftçisine bir mikrofon uzatmaz.

ONLAR ŞOV DEĞİL İŞ YAPIYOR

Bakın geçen haftalarda basına şöyle bir haber düştü. ‘’ İZMİR'in Menemen İlçesi'nde Ziraat Odası tarafından, domates fiyatlarının giderek düşmesi üzerine üreticilere destek sağlamak için 3 ton domates satın alınarak, halka ücretsiz dağıtıldı.Menemen Ziraat Odası, fiyatlardaki düşüşle birlikte emeğinin karşılığını alamayan domates üreticilerine destek vermek için ücretsiz 166 kasa yemeklik domates dağıttı. Menemen Ziraat Odası Başkanı Metin Karagöl, oda önünde dağıtılan domateslerin kilosunu 45 kuruştan aldıklarını ve giderleri oda bütçesinden karşıladıklarını ifade etti’’ Şimdi diyeceksiniz ki çiftçi 3 ton domatesle mi kurtulacak yani? Hayır kurtulmayacak ama en azından yanı başında, onun derdini çeken, sembolikte olsa ona destek olanların varlığını görüp mutlu olacak..

TORBALI’NIN ODALARINA AÇIK ÇAĞRI YAPIYORUM.

Torbalı’nın odaları ise şu anda daha önemli işlerle meşgul. Neymiş o önemli işler derseniz. Oda seçimleri yaklaşıyor. Bol bol kulisler dönecek, destek grupları oluşturulacak, koltuklar sağlama nasıl alınır soslu ziyaretler selam sabah kesilmiş kişilere, partilere bile yapılacak..Yani bizim odalarımız acayip şekilde meşgul şu sıralar..Sayın Torbalı oda başkanlarına bu kadar yoğun mesaileri içinde bir çağrı yapmak isterim..Torbalı Ticaret Odasına, Ziraat Odasına, esnaf odasına açık çağrı yapıyorum. Menemen odaları 3 ton domates alıp halka dağıtmış.. Sizde bütçenizden 10 ton- 20 ton artık ne kadar olur bilemem sonuçta ağanın eli tutulmaz.. Alın çiftçiden en yüksek fiyattan o kadar domatesi dağıtın bedavaya Torbalı halkına.. Buyurun Halep oradaysa arşında burada.. O çok önemli seçim soslu işlerinize bu çok önemsiz ( !!) işin ardından devam edersiniz..Hem bir iki soluk da dinlenmiş olursunuz.!!

Yazarın Diğer Yazıları