19 Nisan 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

6 Haziran 2017, Salı 15:09

CHP'DE ESKİ ÇAMLAR BARDAK OLURKEN

Referandumun ardından CHP 2019’a kilitlendi. Bilindiği üzere Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu 2019 yerel seçimlerinde aday olmayacağını daha önceden açıklamıştı. Her ne kadar kendi isteği ile aday olmayacağını açıklasa da Kocaoğlu ismine Genel Merkezin uzun süredir soğuk baktığı da siyasi kulislerde konuşuluyordu. Kocaoğlu’nun Tuncay Özkan ile yaşadığı sert polemik bu konuda bardağı taşıran damla olmuştu. CHP’de Kocaoğlu ismi yerine gelecek isimler siyasi kulislerde fısıldanmaya başladı bile. Bu konu ayrı bir yazı konusu.. Bugün Kocaoğlu sonrasını başka bir açıdan değerlendireceğiz.

VARLIKLARINI KOCAOĞLU’NA BORÇLU OLANLAR

İzmir CHP’nin kalesi. AKP ne kadar yüklense de bu kalenin kilidini açamadı. Bu aşamadan sonra açması da oldukça zor. O yüzden İzmir de CHP Genel merkez yerine yerel dinamiklerle hareket etti uzun süre. Kale olmanın avantajını bağımsız kararlarıyla kullandı. Bunda en büyük pay sahibi de Kocaoğlu oldu. Bu yüzden varlıklarının ve mevcudiyetlerinin yegane temelini Kocaoğlu’na borçlu olan, onun desteği ile aday olan, onun desteği ile yürüyen ilçe başkanları belediye başkanları oldu. Bu isimlerin büyük çoğunluğunun genel merkezde karşılıkları yoktu aslında. Kocaoğlu kontenjanıyla bugünlere geldiler..

CHP DEĞİL KOCAOĞLU KAYBETTİ

2014 seçimleri bu saadet zincirine büyük darbe oldu. Küçük Menderes havzasında içlerinde Torbalı’nın da olduğu 8 ilçe aday belirleme hataları yüzünden kaybedildi. Bu adaylar Kocaoğlu kontenjanının adayıydı. O yüzden de fatura Kocaoğlu’na kesildi. Yorgun, artık heyecanını kaybetmiş, halktan kopmuş isimleri tekrar o koltuklara öneren Kocaoğlu’ydu çünkü.. 2014 yılında İbrahim Öz’ün adaylığının bir çırpıda değiştirilmesi Kocaoğlu ve onun arkasından yürüyenlerin müdahalesiydi aslında.. Ne olursa olsun bizim adayımız olsun anlayışı Torbalı’yı altın tepsi içinde AKP’ye verdi.

O İSİMLER TASFİYE EDİLECEK

Artık İzmir de CHP büyük silkelenme ve genç ruhla yoluna devam etmeye hazırlanıyor. Bundan en büyük zararı da Kocaoğlu ekibi çekecek. Hemen hemen hepsi tasfiye edilecek. Yerine genç ve dinamik isimler gelecek. Tasfiye listesinde Menderes havzası aslan payını alacak. Havza’nın 2019 adayları yeni bir vizyonu ve dinamizmi taşıyacaklar. Kaybedilen 8 ilçede belediye başkan adaylarının diğer ilçelerden erken belirlenmesi bu yeni vizyoner ekibin daha geniş zaman diliminde çalışmasına olanak sağlayacak. Kocaoğlu’nun izleri bu ovadan silinecek.

ÖVÜNÇ DEMİR SÜRPRİZ OLMAZ

Övünç Demir’in CHP Genel Başkanı ile geçen hafta yaptığı görüşmeye yukarıda yazdıklarımın penceresinden bakmak lazım. Övünç Demir’in aktif çalışmaları uzun süredir genel merkez tarafından yakın takibe alınmıştı zaten. Ayrıca Torbalı’dan Ankara’ya giden pek çok CHP üyesi ve sivil toplum örgütü örgüt yönetimi ile ilgili sıkıntılarını genel merkeze aktardılar. Uygur ismine soğuk bakan, küskün olan, saha da yeterince çalışma görmeyen derdini türlü yollarla partinin üst kademelerine aktardı. Daha çok Kocaoğlu ile yakın çalışan, Genel merkez ile ilişkileri zayıf olan Uygur’un Kocaoğlu’nun gidişiyle beraber şansı oldukça azalmıştı zaten.. Genel merkezin Torbalı’nın da içinde olduğu kaybedilen 8 ilçede yıpranmış isimler yerine genç, dinamik, yıpranmamış isimlerle yoluna devam etmeye daha sıcak baktığı uzun süredir konuşuluyordu .O yüzden Övünç Demir ismi uzun süredir genel merkezin ajandasındaydı.

UYGUR EKİBİ DE DEMİR’E YAKLAŞIYOR

2014 yerel seçimlerinden bu yana sahada yoğun çalışan Övünç Demir parti tabanından da yoğun takdir görüyordu zaten..Geçen gün Cumhuriyet Halk Partisi’nin Torbalı’daki en eskilerinden birisiyle oturup muhabbet ettim.. Öyle ki bu kişi eskiden çok sıkı Övünç Demir muhalifi ve Uygur yanlısı birisiydi.. Bana şunları söyledi ‘’ Eskiden belediye başkan adayı olduğunda genç ve parti tecrübesi yok diye karşı çıkmıştım Övünç Demir’e ama artık o iş öyle değil.. Çok çalıştı. İlçe yönetimi genel seçimlerde ve son referandumda çalışmazken Övünç Demir koşturdu. 2019 yılında Övünç Demir neden aday olmasın? Neden yeni pırıl pırıl bir aday ile şansımızı artırmayalım? ‘’ Lafının burasında ben devreye girdim ve sordum ‘’ Ama genç diyorlar ‘’ Cevap verdi dostum ‘’ Onu söyleyenler kaç yaşında belediye reisi ve ilçe başkanı olmuşlar onu söylesinler.. Ben ikisi arasında tercih yapmak zorunda kalırsan kesinlikle Övünç Demir derim’’ Bu söylenenlere çok şaşırdım. Şaşırdığımı arkadaş da anladı ve devam etti. ‘’ Asıl olan partidir. Ve partinin çıkarı ve geleceği için Övünç Demir daha doğru bir karar olur.’’ Sonuç olarak ; CHP’nin geleceğini ve Torbalı’da iktidar olmasının yolunu arif olan anlıyor!!.Bakalım gelecek günler neler getirecek?

Yazarın Diğer Yazıları