28 Mart 2024, Perşembe

Son Güncelleme: Bugün

27 Ağustos 2017, Pazar 14:25

AKILLI KAVŞAĞI DÜZELTECEK AKILLI ARANIYOR

Karadenizlinin birisi hakkın rahmetine kavuşmuş. Öteki tarafa varınca karşılayanlar bilgi vermişler. İki tür cehennem var.Birisilazların cehennemi burada günde 100 kova çamur yiyeceksin. Bir de normal vatandaşların cehennemi var. Orada ise günde 50 kova çamur yiyeceksin. Bizim Karadenizlinin toprakçı damarı kabarıyor diyor ki ‘’ Ben topraklarımdan ayrılmam varsın günde elli kova fazla yiyelim. Bize her yer Trabzon ‘’. Bunu alıyorlar benim gibi lazların olduğu cehenneme atıyorlar. Aradan 6 ay geçiyor ama hiç kimsenin çamur falan yediği yok. Ama öteki tarafta her gün 50 kova çamur bana mısın demeden tüketiliyor. Yanındakine soruyor bizim ki ‘’ Ben buraya gelirken günde 100 kova çamur yiyeceksin dediler ama 6 ay oldu çamur falan yemiyoruz neden? ‘’ Arkadaşı cevap veriyor ‘’ Biz Lazız birader ben 5 yıldır buradayım yemek nasip olmadı. Bazen kova var çamur yok, ertesi gün kürek var kova yok, sonraki gün hepsi oluyor çamur yok. Bir türlü denkleşmediği için yiyemedik ‘’

BEYİN DEVRE DIŞI KALINCA

Torbalı’nın meşhur akıllı kavşağını düşününce aklıma yukarıdaki fıkra düştü. Ortada kavşak vazifesi görmeye çalışan bir şey olduğu kesin. Neden konulmuş? Dört yol ağzından trafik kolay aksın diye. O da yetmemiş üstüne Avrupai sos konularak servis edilmiş. Ön tarafına da akıllı sıfatı eklenince buyurun size Avrupai akıllı kavşak. Hani bilginin birisi insan kadar akıllı robot icat etmiş ve çıkarmış halka anlatıyor. Her soruyu sorun insan kadar zekidir, size her cevabı verir diyor. Birisi robota dönüp ne var ne yok tarzında dostane soru sorunca, cevabı bulamayan robotun devreleri duman alıp alev alev yanıyor. Bizim akıllı kavşak durumumuz da bundan öte değil hani. Kavşak belki akıllı ama o aklı Türk usulü trafiğe yetmiyor. Zavallı kavşak kurulmasının üzerinden şunun şurasında 6- 7 yıl geçmeden bunama psikozuna giriverdi. Akıllı kavşağın beyni pert olunca Torbalı ahalisi kilitlenen yollara mahkum oldu..

KAVŞAK AKILSIZ OLSUN BİZİM AKLIMIZ SAĞLAM KALSIN

Torbalı halkı kavşağa yaklaşınca Bermuda şeytan üçgenine yaklaşırmış gibi sinir stres küpü oluyor. Peki bu kavşak buraya konulmadan önce o çok yetkili ve bol bol etkili kişilerimiz bu sorunların olacağını öngöremedi mi? Bu tür kavşakların yoğun trafik yükünün olduğu şehir içleri yerine daha ziyade şehirlerarası düşük yoğunluklu yollara konulduğu neden düşünülmedi acaba? Bu bölgeye trafik lambası konulması gerekliliği gün gibi aşikar. Varsın akıllı olmasın ama bizim kırk yıllık geleneksel trafik lambamız olsun. Ortada ne sorun kalacak ne tıkanan trafik.

DEVEYE SORMUŞLAR MİSALİ

Kova çamur fıkrasında anlatıldığı gibi Torbalı’nın başı bir türlü kaliteli hizmetten yana gülmüyor. Yıllarca umutla beklendi İZBAN açıldı. Tam Torbalı İzban geldi diye seviniyorken yapılan köprüler sevinci kursakta bıraktı. O da yetmedi. 200 binlik ilçeye yürüyen merdiven yapılması gerekirken sanki burası 150 hanelik köymüş gibi asansör konuldu. O asansör üç gün çalışıyor beş gün yatıyor. Torbalı halkının sinir katsayısını zıplatmaktan başka bir işe yaramıyor. Tam Cumhuriyet Mahallesi ve Ertuğrul Mahallesi birbirine üst geçitle bağlanacak diye çalışma başladı. Yıllardır bu üst geçidi yapın diye zaten ahalinin dilinde tüy bitmişti. Büyükşehir Belediyesi üst geçidi iskelet halinde bıraktı gitti. İnsanlar tehlike altında bitmeyen üst geçitten geçmeye çalışıyor. Hastane desen evlere şenlik. Ne zaman açılacağı sayısız kere haber oldu. Neredeyse insanlar önüne dilek ağacı dikip çaput bağlayacaklar..

KOVA KÜREK TAMAM OLUNCA UÇACAĞIZ

İzban var, asansör yok, üst geçit yok. Hastane var, hasta kabulü yok. Kavşak var, ne aklı var, ne de bir işe yaradığı. İzban köprüleri desen Torbalı’ya sırat köprüsü stresini bu dünyada yaşatıyor. Yani Laz’ın dediği gibi.. Kova var, çamur yok, çamur var, kürek yok.. Hepsi bir araya gelince inşallah bu ilçeyi kimse tutamaz.. Gel de inan!

Yazarın Diğer Yazıları