28 Mart 2024, Perşembe

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

29 Kasım 2021, Pazartesi 16:22

TÜRK İŞ: ASGARİ ÜCRET 45 YILA BEDEL OLACAK

Hükümet, işçi ve işveren kesiminin yer aldığı Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını 1 Aralık Çarşamba günü yapacak. Hükümet ve işveren temsilcisi TİSK, kamuoyunda oluşan beklenti nedeniyle görüşmelerin kısa sürede tamamlanmasından yana olduklarını açıkladı. Hükümetten yapılan açıklamalara göre ise net  2 bin 825 lira olan asgari ücrete enflasyon oranında zam yapılması planlanıyor. Türk-İş Genel Başkanı Ergun Atalay, görüşmeler öncesi asgari ücrete ilişkin görüşlerini açıkladı. 

Asgari ücretle çalışan 7 milyon kişi olduğunu ancak aileleriyle birlikte 35 milyon kişi ettiklerini vurgulayan Atalay, Cumhuriyet'ten İklim Öngel'e yaptığı açıklamada, TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarının çarşı pazarla uyuşmadığını belirterek, "Biz 45 yılda beş kere imzaladık, onun dışında imzalamadık. Hükümet işverenle birlikte imzaladı. O yüzden bu asgari ücret 45 seneye bedel bir asgari ücret. Çünkü insanların alım gücü düştü" dedi.

Atalay'ın, asgari ücrete ilişkin görüşleri özetle şöyle:

Asgari ücretli işçi gece ek iş yapıyor. Mesaiden çıkıyor saat 17.00’de. Gece gidiyor çalışıyor. Asgari ücretlinin yüzde 90’ı böyle. Asgari ücretliyle birlikte öğrenci ve az da olsa memur da var. İnsanlar mecburen ikinci üçüncü işi yapıyor. Uyumaya zamanları yok."İşçi ittifakı kurulmalı” dediniz, nedir bu?" sorusu üzerine;
Millet İttifakı var, Cumhur İttifakı var. Biz; memur, işçi emekli bu ülkenin dörtte üçüyüz. Meclis’e bakın, çoğu işveren, avukat ve doktor. İşçi dördü geçmez. Bizden çok çok az. Madem bu ülkenin dörtte üçüyüz Meclis’te neden azız.

Turizmde en ucuz ülkelerden biriyiz. Bunu önce asgari ücretle bozmak gerek. Enflasyonun baya üzerinde zam vermek gerek. (Söz ettiğiniz enflasyon kaç?' sorusu üzerine) Yüzde 20. Bunun çok üzerinde zam vermek lazım. “Avrupa’nın Çini oluruz” demiyorum ama şu anda bizim alım gücümüz çok düşük.