20 Ocak 2023, Cuma 14:49
UZMANLARDAN VELİLERE KARNE UYARISI
Torbalı’da eğitim gören 38 bin 313 ilkokul, ortaokul ve lise öğrencisi bugün karnelerini alarak sömestr tatiline girdi. 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı’nın birinci yarısını tamamlayan öğrenciler, 16 günlük tatilin ardından 6 Şubat Pazartesi günü tekrardan ders başı yapacak
Torbalı’da yer alan 181 okulda eğitim gören 38 bin 313 ilkokul, ortaokul ve lise öğrencisi bugün karnelerini alarak sömestr tatiline girdi. 2023-2023 Eğitim Öğretim Yılı’nın ilk yarısını tamamlayan öğrenciler 16 günlük tatilin ardından yeniden ders başı yapacak. Notları iyi gelen öğrenciler karnelerinin yanında takdir, teşekkür ve onur belgeleri gibi belgeler alırken, notları kötü gelen öğrenciler ise ikici dönemde daha fazla çalışarak notlarını düzeltmeye gayret etme sözü verdiler.
UZMANLAR, VELİLERİ UYARDI
Hemen her karne döneminde yaşanan ve çocuk gelişiminde son derece olumsuz etkiler yaratan çocukların karneleri üzerinden kıyaslanmalarına ilişkin çocuk gelişim uzmanları, velilere uyarılarda bulundu. Karnedeki notların yalnızca öğrencilere ait olmadığına dikkat çeken uzmanlar, “Genel olarak ‘başarılı’ olarak adlandırılan bir karnenin mutluluğunu paylaşmanın her zaman harika ve kolay olmaktadır, fakat diğer yandan başarısız diye adlandırılan karneler evde hüzün ve farklı problemlere yol açabiliyor. Karne, çocuğumuzun zekâsını, bizlerin iyi ebeveynler oluşumuzu ya da çocuğumuzun kişiliğini ölçmüyor sadece onun okuldaki bir dönemlik bir performansının sonucunu gösteriyor. Ayrıca şunu unutmamak gerekir ki, her çocuk akademik anlamda çok yüksek başarılara imza atacak diye bir kural yoktur. Her çocuğun farklı özellikleri vardır. Her çocuk harika resim yapamaz ya da her çocuk sporda çok başarılı olamaz. Kısacası çocukları gerek ders, gerekse spor ya da sanat gibi bölümlerdeki başarılarıyla sınamamak gerekiyor” ifadelerini kullandı.
KARNE, CEZA NEDENİ OLMAMALI
Anne babaların ellerine karneyi alıp, notları gördüğünde çocuklarına nasıl davranmaları gerektiğine dair uyarılarda bulunan uzmanlar, “İyi karne, kötü karne yoktur. Eğer çocuğunuzun iyi bir karnesi varsa, onu onurlandırmalı, pozitif olarak pekiştirmelisiniz. Çünkü pozitif pekiştirilen durumlar devamlılık gösterir. Örneğin aile ile yapılabilecek bir aktivite veya çocuğun çok istediği bir hediye alınabilir. Kötü karnede ise yine iyi olan notlar ön plana çıkarılmalı, pekiştirilmeli ve çocuğun kötü olarak nitelendirilen notları konusunda neler yapılabileceği ve nelerin eksik olduğu açık bir şekilde çocuk ile konuşulmalıdır. Ancak, kırıcı bir dil kullanmadan, eksikleri üzerine gidebileceği şekilde motive edilmelidir. Daha sonrasında ise gerekiyorsa bir uzmana başvurulmalı veya dersler konusunda destek alınmalıdır. Ancak bu süreçte de baskıcı bir tutumdan uzak durulmalıdır. Kötü karne alan çocuklar cezalandırılmamalıdır. Çünkü ceza alan çocuğun motivasyonu veya özgüveni kırabilir.”