20 Nisan 2024, Cumartesi

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

6 Kasım 2017, Pazartesi 09:49

TORBALI ESNAFI BIÇAK SIRTINDA

İktidara sorsanız ekonomik durum güllük gülistanlık..Vatandaş dertsiz kedersiz yaşıyor. Eğer iktidara yakın yandaş kanalları uzun süre izlerseniz herhalde sadece ben ay sonunu getiremiyorum ,  ekonomi ne kadar da düzgünmüş diye kendinizden bile şüphe edebilirsiniz. Hani Kuzey Kore’de televizyonlar sürekli aç Afrikalıları gösterip, fakir ülkeleri gösterip halinize şükredin mesajı veriyormuş ya hani.. Bizim yandaş basında aynen öyle.

Ekonominin nasıl olduğuna en büyük ölçü mahallenizde, caddenizde, sokağınızda geçen yıl hangi tabelalar vardı şimdi hangi tabelalar var kısa bir gözlem ve sorgulama yaparak anlayabilirsiniz..

Torbalı esnafı çok mu mutlu? Bakın ilçenin kalbi olan caddelere? Sadık İleri Bulvarında  geçen yıl açılan mekanlardan ya da önceki yıllarda açılan mekanlardan sessiz sedasız tezgahlarını toplayanlar yok mu? En ufak  açılışlarda bile herkes menemen testisi gibi açılan işletmenin önünde sıraya girer. Renkli balonlar asılır, işletmenin önüne üç beş ayakta atıştırmalık masa atılır, kurdelenin önünde Torbalı’nın pek renkli protokolü makas sırasına girer. Ama mekan kepenkleri indirince sessiz sedasız, biriken borçla belki hacizlerle gözü yaşlı insanların hüznüyle kapanır gider. O işletme önünde makas sırasına girenler, o kapanan yere aylar sonra başka bir işletme açılınca açılış için geldiklerinde durumdan haberdar olurlar. Kapı önünde yine açılış için makas beklerken, iki üç kanepe boğazdan aşağı yuvarlanırken yahu burada eskiden Ahmet’in yeri yok muydu diye birisi ortaya laf atıverir. Kısa bir kritik. Sonra yuvarla kolaları, yuvarla kanepeleri..

Torbalı’nın özellikle nüfus yoğunluğunun aktığı ana caddelerinde dükkan kiraları son iki yılda neredeyse füze gibi fırladı. İşletmeler önce kemer sıktılar. Sonra çalışan elemanlardan bir iki kişiyi gönderdiler. Ama sonra bir kısmı kapandı bir kısmı ise ara caddelere az elemanlarla çalışmak için ve suni teneffüsle hayata tutunmak için gidiverdi.

Bakın hem Kazım Dirik’ten hem de ağırlıklı olarak Sadık İleri Bulvarı’ndan umudu kesip giden pek çok esnaf var. Siz neden Aydın Yolunun etrafı dükkan doldu sanıyorsunuz? Caddelerde ateş gibi el yakan dükkan kiralarından kaçmak için yol kenarına gitti pek çok esnaf.  Hatta oraya dükkanını götürüp yinede tutunamayan bundan 2-3 yıl önce caddelerin en güzel yerlerinde işletmesi olan tanıdığım insanlar var.

Torbalı esnafı bıçak sırtında. Çek senet protestoları çığ gibi. Elemanının maaşını bankalardan aldığı kredilerle zorla çeviren pek çok esnaf var. Yani o renkli ışıklı tabelaların ardında büyük bir hüzün var aslında. Buna cadde üzerine konulan dubalar da eklenince düşme eğilimine giren alış veriş esnafı gelecek için daha da kaygılandırıyor.

Peki ne yapılabilir? Halk olarak biz ne yapabiliriz? Öncelikle parayı Torbalı’da kazanıp ama harcamaya geldi mi İzmir’de Kuşadası’nda harcama kültüründen kurtulmamız lazım. Torbalı esnafından alış veriş yapmamız lazım. Emin olun ki ; bu şekilde yapanlar çoğaldıkça Torbalı esnafına önemli bir can suyu vermiş oluruz.