20 Nisan 2024, Cumartesi

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

4 Ekim 2022, Salı 09:49

ÖĞRETMENLERDEN PROMOSYON ÇAĞRISI

Geçtiğimiz günlerde öğretmenlerin promosyon hakları için bir basın açıkalaması yapan Torbalı Eğitim Sen İlçe Temsilcisi Nuri Önder, çağrısını yineleyerek sözleşmenin revize edilmesini istedi.

Nuri Önder’in açıklmaları şu şekilde:

"Bilindiği gibi promosyonların revize edilmesi yönündeki talebimizi daha önce kamuoyu ile paylaşmıştık. Ve özellikle belirtmiştik ki bu güncelleme işlemi 2022 Ocak ayı temel alınarak yapılmalıdır. Promosyon anlaşmaları bankaların, çalışanların maaşları üzerinden elde edeceği kazançtan çalışanlara vereceği payı içermektedir. İlçemiz Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde çalışanlara Ziraat Bankası tarafından 2020 Mayıs ayı ile 2023 Mayıs ayını kapsayan üç yıllık dönem için 2700 tl’lik promosyon ödemesi yapılmıştır. Ancak memur maaşlarına 2022 Ocak ayında %30’u, 2022 Temmuz ayında da %40 aşan zamların yapılması ile ilgili bankanın çalışanlar üzerinden elde ettiği işlem hacmi de artmıştır. Ocak 2023 maaşlarına da enflasyon oranında zam yapılacağı göz önünde bulundurulduğunda banka üç yıl önce hesap ettiğinin çok üzerinde bir kazanç elde etmeye devam edecektir. Dolayısıyla anlaşmanın doğası gereği milli eğitim çalışanları, 2022 Ocak ayı ile anlaşmanın sona ereceği 2023 Mayıs ayı arasını kapsayan 16 aylık bir dönem için bankanın artan işlem hacminden hak ettiği payı almaya hak kazanmıştır. Bu amaçla Eğitim Sen olarak, bu taleplerimizin yer aldığı dilekçelerin tüm eğitim çalışanları tarafından İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne verilmesi ve belirtilen şartlarda geçmişe dönük kayıpların giderilmesi için Ziraat Bankası ile yapılmış olan anlaşmanın revize edilmesine dönük çalışma yürüttük.

DİLEKÇE HAKKI ENGELLENMEMELİDİR

30 Eylül Cuma günü itibari ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce, Ziraat Bankası ile görüşmelerin yapıldığı bu nedenle okullardan doğru yeni dilekçelerin alınmaması ve gereksiz işlemlere girilmemesi yönünde bir yazı gönderildiğini öğrendik. Biz öncelikle görüşmelerin başlatılmasını olumlu bir adım olarak değerlendiriyoruz. Ancak dilekçe vermek, gereksiz işlem değil bir hakkın kullanılmasıdır. Ve eğitim emekçileri, dilekçelerinin işleme konması noktasında herhangi bir engelle karşılaşmamalıdır.

GÖRÜŞMELER ŞEFFAF OLMALI VE TÜM SENDİKALAR GÖRÜŞMELERE ÇAĞRILMALIDIR

Öte yandan mademki görüşmelere başlandı, öyleyse İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile Ziraat Bankası arasındaki bu görüşmelerde şeffaflık esas olmalı ve tüm sendikalar bu görüşmeye çağrılmalıdır. Eğitim emekçilerinin talebi, anlaşma süresinin cayma bedeli kesintisi yapılarak yeni promosyon anlaşması yapılması değildir. Eğitim emekçileri geçmişe dönük kayıplarının karşılanmasını istemektedir. Yeni anlaşma öyle ya da böyle yasal sınırlar çerçevesinde zaten yapılacaktır. Bu anlamda sürecin normal seyrinde gerçekleşmesi bizler açısından bir kazanım değildir.

YENİ ANLAŞMA DEĞİL GEÇMİŞ KAYIPLARIMIZIN VERİLMESİNİ İSTİYORUZ

Bir kere daha belirtelim ki bizler açısından esas olan, Ocak 2022 yılından itibaren başlatılmak üzere sözleşmenin sona ereceği Mayıs 2023 yılına kadarki 16 aylık dönemde gerçekleşen memur maaş zamlarındaki artıştan elde edilen işlem hacmindeki büyümeden, bankanın maaş müşterisi olan bizlerin hak ettiği payı almasıdır. 

Eğitim emekçilerinin dilekçelerinde de belirttiği doğrultuda, sürecin işletilip işletilmediğinin takipçisi olmaya devam edeceğiz."