29 Mart 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

1 Nisan 2022, Cuma 10:43

MİLLİ PİYANGO HİÇ DENETLENMEMİŞ

 

Milli Piyango İdaresi’nin bilanço ve hesaplarının görüşüldüğü KİT Alt Komisyonu’nda konuşan CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Atila Sertel, “Sürekli devreden ikramiyeler, kasaya çıkan yılbaşı biletleri gibi çok sayıda iddialar gündemden düşmüyor. Sözleşme gereği Sisal-Şans ortak grubunu düzenli olarak denetlemesi gereken Milli Piyango İdaresi ise 1.5 yıldır denetim yapmamış. Yani tabiri yerindeyse Demirören’in de içinde olduğu Sisal-Şans grubu 1.5 yıldır istediği gibi at oynatıyor. Olan da bir umut peşinde koşan vatandaşa ve devletin kasasına girecek paraya oluyor” dedi.

Milli Piyango İdaresi’nin devir sözleşmesinden doğan denetim yetkisini hiç kullanmadığının altını çizen Atila Sertel, devir sözleşmesine göre lisans kapsamındaki tüm şans oyunlarının, kazanan talihlilerin, toplanan hasılatın ve dağıtılan ikramiyelerin denetlenmesi gerektiğini söyledi.

ŞAİBE İDDİALARINA RAĞMEN UZAKTAN İZLENMİŞ

Milli Piyango İdaresi Genel Müdür Vekili Bekir Yunus Uçar’ın da hazır bulunduğu toplantıda eleştirilerini yönelten CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, şunları söyledi:
“Özel şirket ihaleye kar amacıyla girdi ve bu amaç doğrultusunda da işletme hakkını devraldı. Kar etmek için de gerçekten gereğini yapıyor. Neden denetlenmiyor? Her şeyi dört dörtlük mü yapıyorlar? Milli Piyango oyunları hasılat paylaşımı üzerine devredilmişti. Devredildiği günden bu yana Sisal-Şans ortak grubu ne kadarlık hasılat elde etti, söz verdiği gibi hasılatı düzenli olarak artırdı mı, bu hasılattan devletin kasasına ne kadar para girdi? Bu soruların cevapları kamuoyuyla paylaşılmıyor. Ortada milli piyango biletleri, sayısal loto gibi şirketin düzenlediği şans oyunlarıyla ilgili çok sayıda şaibeli iddialar var. Bütün bu iddialar vatandaşın şans oyunlarına olan güvenini sarsarken, bu şirketi denetlemesi gereken, iddiaları sorgulaması gereken, oyunlarda dağıtılan ikramiyeleri, kazanan talihlileri tüm detaylarıyla bilmesi gereken Milli Piyango İdaresi, ilgili şirketi 1.5 yıldır uzaktan izlemiş. Bu kabul edilemez ve yargı konusu olacak bir durumdur. Sayıştay da gerekli uyarılarda bulunuyor. Bahsedilen düzenlemelerin bir an önce yapılması ve tüm denetimlerin bir an önce başlatılması gerekiyor.”