27 Nisan 2024, Cumartesi

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

2 Aralık 2021, Perşembe 09:55

KUŞ GRİBİ TEHDİDİ ALARM VERİYOR

Yüksek derecede patojenik kuş gribi vakalarının artması, dünya genelinde büyük bir tedirginliğe yol açıyor. Asya'dan sonra Avrupa'da da görülen vakaların ardından, gözler kuşların göç güzergâhında bulunan ülkelere döndü. Uzmanlar koronavirüs, mevsimsel grip ve kuş gribi belirtilerinin birbirine karıştığını söyleyerek uyarıda bulundu

Son haftalarda Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü'ne rapor edilen "yüksek derecede patojenik" Kuş Gribi vakaların artması dünya genelinde büyük bir tedirginliğe yol açtı. Asya’da patlak veren vakaların hızla Avrupa’ya yayılması bazı ülkelerde önlemleri de beraberinde getirdi.

Dünya genelinde 14 ülkede tespit edilen kuş gribi tehlikesi, büyük bir dikkatle takip ediliyor. Önceki yıllarda sebep olduğu can kayıplarının yanı sıra milyonlarca kuşun itlaf edilmesine yol açan hastalık nedeniyle kümes hayvancılığı endüstrisi de alarm verdi.

Bu ay başında kuş gribinin hızla yayılması nedeniyle risk seviyesinin arttığını duyuran Fransa'nın, Nord bölgesindeki bir kümes hayvanı çiftliğinde yüksek derecede patojenik kuş gribi virüsü tespit edildi. 

İngiltere'de de durum aynı: Bir çiftlikte 'yüksek derecede patojenik' bir H5N1 suşu bulunduğunun açıklanmasının ardından bölge karantinaya alınırken kümeslerdeki tavuk ve hindilerin de itlaf edilmesine karar verildi.

Güney Kore Güney Jeolla eyaletindeki bir ördek çiftliğinde yüksek derecede bulaşıcı kuş gribi tespit edilmesinin ardından 24 bin ördeğin itlaf edileceğini açıkladı.

Japonya'nın Akita eyaletinde görülen kuş gribi vakasının ardından yaklaşık 143 bin tavuğun itlaf edileceği açıklandı.

Kuş gribi vakaları Almanya ve Danimarka’da yabanda yaşayan kuşlarda oldukça yaygın.

2003'ten beri en fazla kuş gribi kaynaklı vefat sayısı 168 kişi ile Endonezya'da kaydedildi. Sonrasında, Mısır (120) ve Vietnam (64) geldi. 

Resmi kayıtlara göre, kuş gribinin en ölümcül sezonu olarak nitelendirilen 2006 yılında, Türkiye'de 3'ü aynı aileden toplam 4 kişi yaşamını yitirdi. Sonraki yıllarda can kaybına rastlanmadı.

KUŞ GRİBİNİN BULAŞMA ORANI AZ, ÖLÜM ORANI YÜKSEK

Peki kuş gribi dünyada endişe yaratırken Türkiye’nin durumu ne? Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı (TVHB) Ali Eroğlu ve Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener, konuya ilişkin hurriyet.com.tr’nin sorularını yanıtladı.

Kuş gribinin, Koronavirüs ve SARS'a kıyasla daha öldürücü olduğunu söyleyen Ali Eroğlu, şu ana kadar 14 ülkeye yayılım gösteren bu hastalığın ülkemiz açısından oldukça önem verilmesi gereken bir konu olduğunu belirtti.

"Hong Kong'da 1997 yılında yapılan bir araştırmada, kuş gribine yakalanan 17 kişiden 5’inin hayatını kaybettiği belirlendi. Yani ölüm oranı yüzde 30 civarında. Ancak şu an koronavirüs kaynaklı ölümlerde dünya ortalaması yüzde 2-3 oranında seyrediyor" diyen Eroğlu, hastalığın bulaşma oranın az olduğuna ancak ölüm oranının bir hayli yüksek olduğuna dikkat çekti.

Kuş gribinin hem hayvanlarda hem de insanlarda bulunabileceğine de değinen Eroğlu, şu an hastalığın daha çok su kuşlarında görüldüğünü açıkladı. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise Türkiye’nin göçmen kuşların geçiş güzergâhında bulunması.

Çekya'nın Bohemya bölgesinde ortaya çıkan kuş gribine yönelik çalışmalar devam ediyor. Devlet Veterinerlik Servisi (SVS) sözcüsü Petr Vorlicek, Bynov yakınlarındaki kaz çiftliklerinde yaklaşık 70 kazın öldüğünü, geri kalanların ise itlaf edilmeye başlandığını duyurdu.