27 Temmuz 2024, Cumartesi

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

22 Mayıs 2023, Pazartesi 10:11

DOLARDAN TARİHİ REKOR

MERKEZ BANKASI REZERVİ ÇAKILDI

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalmasının ardında TL’de değer kaybı hızlandı. Dolar, bankalar arası piyasada 20 TL’yi geçerek bir rekor daha kırdı ve yeni haftaya rekorla başladı

Türk lirası ABD doları karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. Dolar/TL, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tur oylamasının yapılacağı yeni haftaya rekorla başladı. Bu sabah bankalar arası piyasada ilk kez 20 seviyesinin üzerini görerek 20,18’e kadar çıkan ve rekor kıran dolar/TL kuru, 19,8250 seviyesinde dengelendi. Bu verilere göre, TL dolar karşısında seçim öncesine göre yüzde 1.24 değer kaybederken, depremden bugüne yüzde 5, yılbaşından bugüne ise yüzde 5.6 kayıp yaşadı.

MERKEZ BANKASI REZERVİ DE ÇAKILDI

Piyasalarda TL’nin daha çok değer kaybetmesi gerektiğine yönelik beklenti döviz talebini artırırken ekonomi yönetiminin istikrarlı TL olarak nitelediği bu sistemde rezerv kaybetmeye devam ediyor. Öte yandan Merkez Bankası'nın rezervleri seçim öncesindeki haftada 9 milyar dolarlık tarihi düşüş yaşadı. Swap hariç net rezerv eksi 57,8 milyar dolarla dibi görürken, kasadan altın satışı da devam etti. Böylece yılbaşından bu yana düşüş 28.7 milyar dolar oldu.