29 Mart 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

10 Mart 2017, Cuma 16:26

TORBALI'YA BU KÖTÜLÜĞÜ YAPMAYIN

Bazen rutin siyaset dengeleri içerisinde ya da dar bir takım yerel sorunlar içinde debelenirken, bir bakmışsınız daha büyük ölçekli bir sorun yanı başınızdan akmış geçmiş. Siz daha araştırma ve inceleme fırsatı bulamadan atı alan çoktan Üsküdar surlarının dibine dayanmış! Haber Torbalı yerel basınında 3 Mart günü yer aldı. Haberin altında Kemal Coşar arkadaşımızın imzası var.. Ayrıca bu haber için kendisini tebrik ediyorum. İlk başta öyle iç sayfada kendi halinde bir haber gibi duruyor ama bilinçli bir gözle okursanız, tehlikenin boyutunu ve vahimliğini görebiliyorsunuz.. Konuyu açalım.

TOPRBALI’YA TEHLİKELİ ATIK DEPOLAMA TESİSİ

Konu şu : Çevre ve Şehircilik bakanlığının İzmir Şubesi 9 ilçeye 9 proje için ÇED gerekli değildir raporu veriyor. Buraya kadar her şey normal. Ama konunun detayı o kadar normal değil.. Bu raporla Torbalı Subaşı için 2500 metrekare alan tehlikeli atık ara depolama, ambalaj atığı toplama, ayırma ve tehlikesiz atık toplama-ayırma tesisi' tesisi projesi için onay veriliyor. Peki diyeceksiniz ki bu ne demek? Bunun ne demek olduğunu anlatmak için tehlikeli atık ne demek ona bakalım. Bu sınıfa giren atıklar şunlar : atık piller, aküler,kansorojen asbest içeren ürünler, patlama riski olan solventler, zehir olarak kabul edilen siyanür türevi ürünler, bir çok tehlikeli ürünle temas etmiş ambalajlar . Liste oldukça uzun ben belli başlıcalarını seçtim..

BÜYÜK RİSK

Bu kadar tehlikeli, havaya karışınca, suya karışınca ve toprağa karışınca insan sağlığı için büyük risk içeren ürünleri depolamak için Torbalı ovasına tesis kurulacak. Torbalı tarım yapılan bir bölge. Aynı zamanda yer altı sularının yoğun olduğu bir bölge. Bu bölgeye böyle bir tesis kurmak hangi akla hizmettir acaba? Bir bilen varsa beri gelsin. Tesisin nasıl olacağını bilmiyoruz. Ama en modernini bile yapsanız, riski sıfırlayamazsınız. Bu tesisten Torbalı ovasına bir sızıntı olmasının ne tür felaketler getireceğini varın siz düşünün..!

ÇÖP TESİSİNE KARŞI ÇIKANLAR NEREDE?

Çöp tesisi kurulacağı zaman Torbalı kamuoyunun nasıl birleştiğini hatırlayın. Ve bunun sonucunda çöp belası Torbalı’dan def edildi. Çok da iyi oldu. O zaman ÇED raporu ile ve Torbalı halkının, siyasi parti örgütlerinin çabasıyla çöp belası savuşturulmuştu. Ama tehlikeli atık tesisi için ÇED raporu yani Çevreye uygunluk raporu devre dışı bırakılıyor. Neden ? ÇED raporu istense Torbalı’ya böyle bir tesis kurulamaz..

HERKESİN GÖREVİ VAR

Belediye yönetimine ,CHP’ye ,MHP’ye ve diğer partilere, Torbalı Ticaret Odasına açık çağrı yapıyorum. Bu konuyu inceleyin. Ve Torbalı ovasına bu tesisin kurulmasına karşı sesinizi yükseltin. Unutmayın; Toprağımız, suyumuz, havamız, ağacımız, kuşumuz bize çocuklarımıza tertemiz bırakalım diye emanet. Torbalı’da birlik platformlarını sadece aday desteklemek için değil, Torbalı’nın hayati bu meselelerinde de kurun ve kullanın. Torbalı yoksa hiç biriniz, hiç birimiz yok.

Yazarın Diğer Yazıları