20 Nisan 2024, Cumartesi

Son Güncelleme: Bugün

22 Nisan 2017, Cumartesi 15:36

TORBALI'DA YÜZDE 38'İ KİMİN HESABINA YAZALIM?

Referandumdan önce Cuma günü yayınlanan ‘’ Torbalı’da ‘’ Evet ’’in önlemez düşüşü isimli yazımın sonunda şunları yazmıştım ‘’ Torbalı’da evet hayır oy dengesinde makas Hayır tarafına doğru epeyce açıldı. Bunu Pazar gecesi açılacak sandıklarda net olarak göreceğiz..Hayır oylarını yüzde 60’ların üzerinde olduğu yönünde çok kuvvetli emareler görülüyor.Özellikle Hayır platformunun çalışmaya başlamasıyla kararsız seçmen yönünü hayıra doğru döndüğü için hayır yüzdesi yüzde 60 seviyelerini aşmış görünüyor..Bu konuda tahminleri ve analizleri sandıklar açıldıktan sonra yapacağız.. ‘’

TÜM TORBALI BASINI EVET DİYE YIRTINDI

Bu yazıma çok eleştiri olmuştu..Hatta bazıları beni hayal görmekle suçlamıştı. Peki Torbalı’nın sandık sonucu ne? Yüzde 62 hayır- yüzde 38 evet..Biz bu yazıları işkembe-i kübradan sallayıp yazmıyoruz..Bunu bir defa şöyle bir kenara yazalım.. Peki ; bu yüzde 38’in arka planında ne vardı? Torbalı basınının tam kadro desteği evet cephesinin arkasındaydı.Torbalı evet diyor diye cilalı fiyakalı manşetler attılar..Tüm Torbalı basını hep bir ağızdan evet verin diye yırtındı..Ne oldu? Hani Torbalı evet diyordu?.Bu kadar yırtınmanızın sonu bu mu? Altı üstü yüzde 38.!.Ama şunu unuttunuz ; Torbalı halkı cilaya bakmaz..Bu ahali ne cilalar gördü, ne methiye dizenler gördü o yüzden bu toprakların damarındaki demokratlık kanını öyle üç beş manşetle tersine akıtamazsınız..Bu konuya hayır cephesini analiz edeceğim Cuma günkü yazımda devam edeceğim..Şimdi çok büyük başarı diye cilalanan yüzde 38 evet oyununun analizini yapalım bakalım.

BU BEŞ BİN HANGİ BEŞ BİN?

Hesabımız neydi? 1 Kasım seçimlerinde Torbalı’da AKP yüzde 37, MHP yüzde 13 oy almıştı. Bu oyların toplamı yüzde 50 yapar..Oyumuzu 5 bin artırdık diyerek belediye yönetimi seviniyor ama önce bu yüzde 38 kimin yüzde 38’i ona bakmak lazım..Ki Pazar günü sandıklar açılır açılmaz AKP İlçe Başkanı Akbıyık MHP tabanından yeterli desteği göremediklerini söyleyiverdi.MHP’nin genç ilçe başkanı Oral da dün gazetemizden cevap verdi ‘’ Önce kalemiz dediğiniz Ayrancılar’a bakın oradan Hayır çıktı ‘’ ÜLKÜCÜLER EVET DEDİ Mİ? İki ilçe başkanının açıklamasına bakınca öküz öldü ortaklık bitti diyebiliriz.. Bu ortaklık değil mezara kadar pazara kadar bile sürmedi diye de ilave edebiliriz..İttifak dediğiniz şey böyle bir şey işte.Başarı varsa bol zafer nutku ama hezimet varsa top kimin kucağında kalırsa.. Şunu açık ve net yazıyorum.. Torbalı’nın ülkücüleri bu referandumda ezici bir çoğunlukla hayır dedi. Yani ilçe teşkilatının evet çağrısına uymadılar.Ama burada şu gerçeğinde altını çizelim..Torbalı’da AKP tabanından belediye yönetimine tepki olarak hayır oyu veren bir kesimde var. .

TORBALI’NIN MAYASI

Bu referandum Torbalı için şu gerçeği de apaçık gösterdi. Torbalı her ne kadar dışarıdan göç alsa da, değişik kültürlerden ve köklerden insanlar Torbalı’ya aksa da Torbalı’nın o yüzde 62 hayır oyu çıkaran mayası bozulmuyor..O maya Torbalı’ya sonradan katılanları da kuşatıp sarmalıyor..Literatürde buna bir kente aidiyet duygusu adı veriliyor..2019 yılında Torbalı Belediyesinin tepesinde dalgalanacak parti bayrağını da işte bu yüzde 62 Torbalı mayası belirleyecek..Onun haricinde bu ovaya çalınacak veya çalınmış mayalar bu gölde tutmaz..Kimse boşuna yoğurt beklemesin..Bu da böyle biline!

Yazarın Diğer Yazıları