24 Nisan 2024, Çarşamba

Son Güncelleme: Bugün

8 Mayıs 2017, Pazartesi 16:24

TORBALI'DA NEYİN FESTİVALİNİ YAPIYORSUNUZ?

Yaz geldi festival sezonu açıldı. Festival deyip geçmeyin layıkıyla yaparsanız eğer o bölgenin turistik tanıtımına on numara katkı yapar festivaller.. Mesela Alaçatı ot festivalini düşünün. İzmir de olduğu kadar Tüm Türkiye’de marka olmuş bir festival ..Örnekleri çoğaltabilirz. Yakın bölgeden Kemalpaşa Kiraz festivali yine Tüm Türkiye’de marka olmuş bir festival. Yani festivaller hem ticaret hem tanıtım açısından bulunmaz fırsat..

SAĞIMIZ SOLUMUZ FESTİVAL KAYNIYOR?

Bakın size burnumuzun dibinden başka örnekler vereceğim ardından kalemi konunun tam kalbine vuracağım.

BİRİNCİ ÖRNEK : Selçuk’ta 6-7 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek olan 'Kantaron Festivali'nde Ege Bölgesi'nin lezzet çeşitliliği ziyaretçilerin beğenisine sunulacak. Ziyaretçilerin Selçuk'un ödüllü aşçılarının kuzu etli şevketi bostan, kuzu etli enginar ve incir tatlısı tatma imkanının bulacağı festivalde yemek yarışmaları, söyleşiler ve konserler de yer alacak..

İKİNCİ ÖRNEK : Çiçeğin başkenti haline gelen Bayındır'da festival coşkusu yaşanıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bayındır Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen 20. Bayındır Uluslararası Çiçek Festivali başladı. 7 Mayıs Pazar günü sona erecek festival süresince Bayındır'da adeta çiçek bayramı yaşanacak.

ÜÇÜNCÜ ÖRNEK :Kemalpaşa Belediyesi yemek yarışmalarından etkinliklere kadar dolu içeriği ile 6-7 Mayıs tarihleri arasında Uluslararası 1'inci Yemek Festivali düzenleyecek. Festivale 20 ülkeden katılım sağlanırken, sanatçılar da konser verecek.

DÖRDÜNCÜ ÖRNEK : Tire Belediyesi ile Giritliler Kültür Dostluk ve Yardımlaşma Derneğince düzenlenen Girit'ten Tire'ye Lezzet ve Kültür Festivali yapıldı. Festival, Girit'ten mübadele yoluyla Anadolu'ya göç edenlerin yeni kuşak aile bireylerini bir araya getirdi.

GÖKTEN ÜÇ ELMA DÜŞTÜ TORBALI’YA NE DÜŞTÜ?

Yukarıdaki festival örneklerini özellikle verdim. Bakın Bayındır dediğiniz ilçe 20 küsur bin nüfusu olan sanayisi doğru dürüst olmayan bir ilçe. Ama adamların bir çiçek festivali var dünyaya nam salmış. Tire Torbalı’nın 3’te 1 nüfusuna sahip.. Kemalpaşa desen bir tek sanayi bölgesi olarak Torbalı’ya yakın ama nüfus yoğunluğu olarak Torbalı’nın çok altında. Şimdi buralarda cayır cayır festival oluyor Torbalı ahalisi de alıyor çoluğunu çocuğunu Tire, Bayındır, Kemalpaşa ,Selçuk yollarına düşüyor. Paraları da oralarda bir güzel bayılıp geliyor. Ama nüfusu 180 bine yaklaşan Torbalı’nın tek festivali yok. Deve güreşi vardı o da Torbalı Belediyesi sayesinde tarih oldu. Geriye ne kaldı? Üç beş şenlik, üç beş şarkıcı, türkücü konseri ,dostlar alışverişte görsün misali işler.

BU OVADA BİR ŞEY YETİŞMİYOR MU YANİ?

Lafta en fazla vergi veren ilçeyiz. Şu Torbalı ovasının festivali yapılacak bir tane dünyaya mal olmuş ürünü yok mu Allah aşkına? Domates burada yetişiyor, kış sebzeleri kereviz, brokoli, pırasa burada yetişiyor. Ege’nin çeşit çeşit otu bu ovada yetişiyor. Adamlar enginara festival yapıyor akın akın turist akıtıyor ilçesine..! Torbalı Belediyesi’ne ,Torbalı Ticaret Odası’na, Torbalı Esnaf Odası’na , Torbalı Ziraat Odası’na ve unuttuğum yazamadığın ne kadar etkili ve de bol bol yetkili kim varsa hepsine sesleniyorum. Bu ilçeye bir festival kazandırın! Torbalı ahalisi de göğsünü gere gere benimde festivalim var desin hani. Bayındır’a Selçuk’a gidip boynunu bükmesin. Bu konunun ileriki zamanda takipçisi olmaya devam edeceğim.

Yazarın Diğer Yazıları