29 Mart 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

10 Şubat 2017, Cuma 12:03

TORBALI DERDİNE DERMAN ARIYOR

Gazetemiz yayın hayatına başladığından bu yana gerek whatsapp ihbar hattından gerekse sosyal medya sayfamızın mesaj bölümünden bir çok sıkıntı ve şikayet bize iletiliyor. Bazen de sokakta yürürken beni durdurarak derdini sorununu anlatanlar oluyor.. Bizim tek gücümüz kalemimiz, yüce rabbim bize güç verdiği sürece bu sıkıntılara zaman zaman yazılarımda yer vereceğim.

BU KADAR YÜKSEK KOTA MI OLUR?

Ekonomi adeta dibe vurdu. Bu dibe vuruştan en fazla etkilenenler de işçi emekçi kesimi.. Geçenlerde birisi bana ulaştı.. Çalıştığı satış firmasının çok yüksek satış kotaları uyguladığını ve uygulanan bu kotaları karşılayamayan personelin işlerine son verildiğini anlattı. Anlattığı aylık rakamlar dudak uçuklatacak cinsten. Bir elemanın aylık 30 bin Tl-40 bin TL gibi satış kotalarıyla çalıştığını ve herkesin bu satış kotasını doldurmak zorunda olduğunu, aksi takdirde ay sonunda işten atıldığını belirtti. Bu şekilde sürekli eleman girip çıktığından bahsetti bana.. İşsizliğin bu kadar çok olduğu bu ortamda, insanları bu kadar kolay harcamamak lazım.. Sonuçta elemanın çok değiştiği müesseselere personelin de fazla güveni olmuyor.. Çalışanların bu tür şikayetleriyle Esnaf Odası ve Ticaret odası gibi kurumlarda ilgilenmeli.. Bu kurumlar daha tabana inen, halka dokunan tarzda çalışmalar yapmalı.. Salon toplantıları da lazım elbette ama asıl olan Torbalı halkıdır. Oraya yaslanmazsanız yaslandığınız her destek çökmeye mahkum.

MAAŞ ALAMAYAN İŞÇİLER ARTIYOR

Geçen hafta Kazım Dirik caddesinde yürürken genç bir kardeşim beni durdurdu. İki- üç aydır maaşlarını alamayan ya da oldukça gecikmeli alan işçi kardeşlerimden bahsetti.. Bu tür duyumlar bize de türlü şekillerde geliyor zaman zaman.. Ama özellikle 4-5 aydır daha yoğun bir şekilde gelmeye başladı. Söylenen firmalar arasında çok köklü, yıllardır Torbalı’nın emekçilerinin ekmek yediği firmalar da var.. Bu konuda neşteri insaflı vurmak lazım. Dolar kurunun aşırı yükselmesiyle ödemelerinde sıkıntıya düşen firmalar olabilir.. Eğer yıllardır düzenli maaş ödüyorsa ve köklü bir firmaysa büyük ihtimal bu sıkıntılar geçicidir.. Ama elbette bu ekonomik durumu çalışan haklarını kısmak için kullanan kötü niyetli işyerleri de var.Bu şekilde mağdur olanların sesini duyurmak, hak arayışına destek olmak da bizim vazifemiz.

ESNAF BURNUNDAN SOLUYOR

En çok şikayet esnaftan geliyor.Torbalı’nın eşlek caddelerinde bile bir vur bin ah işit. Sadık İleri Bulvarı nispeten biraz daha iyi olmasına rağmen, Kazım Dirik, Ertuğrul buralardan şikayet daha yoğun geliyor.. Geçen gün unlu mamuller üreten bir esnaf kardeşimle konuşuyorum.. Geçen sene mayanın kilosunun 26 TL olduğunu, bu yıl en son aldığı mayanın kilosunun 55 TL olduğunu ama ekmeğin fiyatının bir yıldır aynı olduğundan bahsetti yana yakıla.. Garibana sorarsan ekmeği şu durumdaki fiyatıyla bile zor alıyor..Nereden baksan, iki taraflı bir ekonomik hezimet söz konusu..

YOL ŞİKAYETİ BİTMİYOR

İnönü mahallesinden bozuk yol şikayeti aldık..Hafta içi haber yaptık.İZSU gelmiş, kazmış gitmiş..Patates tarlası gibi bir enkaz bırakmış ardında..Vatandaş canından bezmiş..Bu durum da Büyükşehir Belediyesi’ne olduğu kadar Torbalı Belediyesine de iş düşüyor. Karşılıklı eşgüdüm halinde çalışmak zorundalar..Belediyeciliğin en önemli kuralı eşgüdüm..İZSU kazdı gitti,Büyükşehir takip etsin demekle olmaz..Bildireceksin,bunaltacaksın, yıldıracaksın, vatandaşın derdine derman bulacaksın..Onlar bozdu ben de bu bozulandan prim yaparım anlayışı vatandaş nezdinde itibar görmez..Sorun hallolmuyorsa vatandaş tokadı hem ihmal edene, hem de ihmale seyirci kalana vurmasını bilir..Bizden söylemesi.

Yazarın Diğer Yazıları