19 Nisan 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

26 Ocak 2017, Perşembe 12:54

Fevzi Tekin

SİCİL AFFININ GETİRDİKLERİ

Merhaba sevgili dostlar;

Bizim Torbalı Gazetesi kısa bir süre önce ‘’sadece gerçek…’’ sloganıyla yayın hayatına başladı. Öncelikle tüm Torbalı Halkına hayırlı olmasını diliyorum. Bundan sonra belirli aralıklarla sizlerle mali ve ekonomik konularla ilgili beraber olmaya çalışacağım. Sizlere yeni çıkan mevzuatları ve merak edilen ekonomik ve mali konular ile ilgili en yalın haliyle bilgilendirme yazıları yazacağım. Bugün ilk yazımda herkesin merak ettiği sicil affına değinmek istiyorum. Sicil affı 18,01,2017 tarihinde mecliste kabul edilerek yasalaştı.29.01.2017 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak resmen yürürlüğe girdi.Çıkarılan sicil affı düzenlemesi ,mevcut durumda bankalarda veya çeşitli finans kurumlarında borcu olan ve bunu ödeyemeyen her bireyi kapsıyor.Ancak sicil affından yararlanma aşamasında uymanız gereken bazı hususlar var.

Sicil affı Resmi Gazete de yayınlandıktan sonra 6 ay içinde mevcut kredi ve kredi kartı borçlarının tamamının ödenmesi gerekiyor tamamını ödeyemeyecek olan kişiler içinse yapılandırma şartı aranıyor. Düzenleme, kredi kartı ve banka kredisi borçlularının yanı sıra, çeki karşılıksız çıkan ya da senedi protesto edilmiş kişi ve şirketleri de kapsıyor. Çek ve senet borçluları da aynı şekilde borçlarını yasa çıktıktan sonra en geç 6 ay içerisinde öderler veya yapılandırırlarsa Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi bünyesinde yine ‘riskli kişi' veya ‘riskli şirket' olarak görünmeye devam edecek, ancak bankalar isterlerse bu kayıtları dikkate almayıp bu kişi ve şirketlere yeni kredi verebilecekler. Üstelik bu riskli kişilere yeni kredi ya da kredi kartı veren banka personeli ve yöneticilerine, krediler batsa dahi hukuki ve cezai işlem yapılmayacak.

Mevcut uygulamada kredi kartı veya bankalardan aldığı kredi borçlarını 90 günden daha fazla aksatan, bu süre içerisinde borcunu ödemeyen kişi ve şirketler, hemen kara listeye alınıyor ve bu kişilere daha sonra borçlarını ödeseler dahi 1 kuruş olsun yeni kredi verilmiyor, kredi kartı talepleri iptal ediliyor. Aksi halde kara listede olduğu halde bu kişi veya şirketlere yeni kredi veren bankacılar ağır bir cezai sorumluluğa giriyor. Hükümet ayrıca, borcunu zamanında ödemeyen kişi ve şirketlere af getirerek daha önce açıkladığı 250 milyar liralık banka kredilerinin geniş bir kesime akmasını sağlamayı da hedefliyor. Bu amaçla tasarıya, Hazine'den kredi garanti fonuna aktarılacak kaynağı da 25 milyar liraya çıkaran madde eklendi.

Hoşça kalın;