28 Mart 2024, Perşembe

Son Güncelleme: Bugün

10 Şubat 2017, Cuma 11:22

Ertan Çelik

ONLARA VARLIK BİZE DARLIK FONU

Merhaba, Değerli Bizim Torbalı okuyucuları. Perşembe gününe geldik. Hafta gene yoğun geçti. Ama en önemli olanı VARLIK FONU Birçoğumuzun ilk defa duyduğu bu fon Osmanlı döneminin Duyunu Umumuyesi denilince bazıları çok kızıyor.Ama o dönemin ünlü şairlerinden TEVFİK FİKRET ne güzel yazmış HAN-I YAĞMA Şiirini.Nasıl güzel anlatmış üstat TEVFİK FİKRET 1800.yılların sonunda Osmanlı’nın ortaya çıkardığı Duyun-u Umumiye’yi . Sanki günümüzde de aynı şeyleri yaşıyoruz.

Yiyin efendiler, yiyin; bu han-ı iştiha sizin;

Doyunca, tıksırınca, patlayıncaya kadar yiyin!

Verir zavallı memleket, verir ne varsa; malını

Vücudunu, hayatını, ümidini, hayalini

Bütün ferag-ı halini, olanca şevk-ı balini

Hemen yutun, düşünmeyin haramını, helalini.

Yiyin efendiler, yiyin; bu han-ı iştiha sizin;

Doyunca, tıksırınca, patlayıncaya kadar yiyin!

Bu harmanın gelir sonu, kapıştırın giderayak:

Yarın bakarsınız söner, bugün çıtırdayan ocak;

Bugünkü mideler kavi bugünkü çorbalar sıcak,

Atıştırın, tıkıştırın, kapış kapış, çanak çanak…

 

Ağustos ayında kurulan ve yönetiminde jöleli ve taklacıların bulunduğu Adı Varlık fonu olan (İKTİDAR A.Ş.)’yi Türkiye'ye tanıttılar. Korkum odur ki ; yakında emekli asgari ücretliler de bu şirkete devrolmasın çok kazanıyorlar diye.

 

Yerel siyasete baktığımız zaman bence haftanın en ilginç olayı, Milletvekilimiz M. Atilla Kaya Kardeşim muhtarlarla toplantı yapmış. Herhalde kahvaltılıymış, basından okuduğum kadarıyla vekilimiz, köy Muhtarlarımızın sorunlarını direkt olarak ilgili bölge müdürlerine iletmiş. Bana ilginç gelen olayın birincisi, referandum olmadan muhtarlarımız başkanlık sistemiyle tanışmışlar. Sistem yetki tartışması yaşayacak ya, Şimdi Ülkede CB olan iktidar partisinin Genel Başkanı da olacak ya !!! Vekilimiz ama CB’nin ama Parti Genel Başkanının temsilcisi olarak muhtarlarımızın sorunlarını Bölge Müdürlerine aktarmış ve takipçisi olacağını söylemiş. Muhtarlarımızın yerinde ben olsam vekilimize derdim ki " Köy olarak veya belde olarak bizim sıkıntımız 2009 yılında başlıyor. Bir gecede köy tüzel kimliğimizi alıp mahalle yaptınız, beldeleri kapattınız. Biz ne güzel özel idareyle, il genel meclisleriyle, kendi bütçelerimizle geçinip gidiyorduk. Neden bize kilit vurdunuz?" derdim. Üç beş bölge müdürüyle konferans yapıp saray da toplayıp, pardon ya saray mı dedim(aklım karıştı bir anda bilmem kaçıncısı yapılan külliye) otel de toplayınca iş bitmiyor.

Neyse çok karıştırmayalım.

Herkese tekrar HAYIR'lı günler.