20 Nisan 2024, Cumartesi

Son Güncelleme: Bugün

16 Şubat 2017, Perşembe 18:56

FETREK'İN GÖMÜSÜ

2015 yılı bütçesine göre 85 milyon TL gibi rekor bir pay ayrıldı. Eski para ile 85 Trilyon.. 22 kilometre uzunluğundaki derenin akışın yani su debisinin yüksek olduğu kısmına önce kılavuz bir dere inşa edilecekti..Yani bir nevi su başka bir kanaldan yoluna devam ederken gerçek dere yatağı ıslaha açılacaktı..Sonra mevcut derenin ya tarafları yeşillendirilecek, mesire alanları inşa edilecekti.. Sonra suni bir gölet inşa edilerek yağmurun yoğun yağdığı dönemlerde oluşan su baskınlarının önüne geçilecekti.. Fiyakalı da bir adı vardı.. Sultanlar vadisi.. Zaten işin içinde AKP olur da projenin adında sultan olmaz mı.? Elbette olur. Zübeyde Hanım, Ali Rıza Bey, İsmet İnönü isimlerini verecek değiller ya..! Sizde çok şey istemeyin canım.! Buldunuz gül gibi vadiyi ismini beğenmiyorsunuz.

Sizi gidi solcular sizi..!

Aydın yolundan Ertuğrul’a doğru süzülürken, eski Olgun kolejinin olduğu sapağa gelmeden kocaman bir tabela hep dikkatimi çeker..Eski Çevre Bakanı Veysel Eroğlu’nun projeyi ilk tanıttığı zamanlarda bir heyecanla oraya konulan devasa bir tabela..!..Ve o tabelayı her görüşümde de aklımda onlarca deli soru uçuşur durur.! Peki şu anda Fetrek deresi ıslah projesi pardon ya ismini böyle söyleyince hiç de fiyakalı olmuyor değil mi?.Cahilliğime verin artık boş bulunduk..Sultanlar vadisi projesi diyecektik..Sahi ne aşamaya geldi,yüzyılın projesi diye Torbalı halkına sunulan bu proje.?.Diyeceksiniz ki ; Nereden çıktı şimdi bu Fetrek deresi pardon Sultanlar vadisi ile ilgili bu merakın ..?.Olur ya elimize üç beş kuruş geçer, belki etrafından bir arsa almak isteriz..Yatırım değil mi sonuçta..Alanlardan bizim neyimiz eksik.?.Ne oldu?..Artık oralarda ucuza çevrilecek arsa kalmadı mı diyorsunuz..!.

Desenize biz Sultanlar vadisine komşu olamayacağız..Ne yapalım kısmet artık..!! Projeye tam da bir hışımla geldi geçti heeyyy Kiziroğlu Ahmet bey diye şarkı söylenilen dönemde bir hışımla başlandı..İncelediğim kadarıyla öyle pek hışımla da ilerlemiyor..Bunun karşılığında şimdi DSİ yapıyor canım, DSİ’nin tek işi bu mu , başka projelerle birlikte paralel yürütüyor diyeceklerdir..Bu dere ıslahı projesi bu hızla devam ederse belki ben arsa alamam ama belki torun tosun bir yer çevirir etrafından diye soruyorum bunu da hani..Kendim için bir şey istiyorsam namerdim hallerindeyim anlayacağınız..

Çeviren arsasını elbet çevirmiştir derenin pardon vadinin etrafından diyorsanız , garibanın bahtına da Torbalı’da artık şehir efsanesi tadına ulaşan birkaç aklı kıtın da inandığı gömü hikayelerinin yadigar kaldığını da unutmayın..Sultanın vadisi garibanın kesesini yorarmış işte ne yapacaksınız?.Şimdi bu yazının adını Fetrek’in gömüsü değil de Fetrek projesinin son durumu koysaydım kaç kişi okuyacaktı..?..Şimdi kaç kişi okuyor?..Bu saçmalıklara inananda çok hani..Mesela Kemalpaşa- Torbalı yolu yapılırken Karabel’in tam Torbalı tarafındaki çıkışında bir dozercinin de gömü bulduğu, dozeri falan ortada bırakıp tüydüğü hikayesini kaçımız duymadık ki.?..

Bu hikayeler her dönemde hep ortaya çıkmıştır.Çocukluğumda Sakarya’da köyümüze yol yapılıyordu, bu gömü bulan dozerci masalları o günde anlatılıyordu..Değişen pek de bir şey yok hani..! Benim derdim gömü falan da değil hani. Ne zaman bu sultanlar vadisinde şöyle sultanlara yakışır bir şekilde bu Laz oğlu gezebilecek, vadi havasını ciğerlerine çekebilecek ben bunun derdindeyim..Etrafından arsa ,tarla falan da çeviremediğimize göre bize de ancak vadinin havası kalmıştır değil mi ama?..

Bunu sormakta hakkımız değil mi sonuçta.?

Yazarın Diğer Yazıları