29 Mart 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

6 Haziran 2017, Salı 15:34

EKMEK SAVAŞINDAN HALK EKMEK ÇIKAR MI?

Torbalı’da bir süredir bir ekmek fiyatı tartışması aldı başını gidiyor.. Tartışma Başkan Görmez’in basına son yaptığı açıklamalara farklı bir eşiğe geldi..1 TL fiyatla satılan ekmeğin fiyatı yakın zamanda Torbalı’da yüzde 25 zamla 1.25 TL fiyata çıktı. Bu fiyat Türkiye Fırıncılar odasının açıkladığı fiyattı. Buna İzmir’de uyan ilçelerde var ama rekabetin yoğun olduğu bazı ilçelerde ise bu fiyat zammı uygulanmıyor.

FIRINCILAR NE DİYOR?

Belediye yönetimi ekmeğin 1 TL fiyata çekilmesini istiyor. Peki fırıncılar bu konuda ne diyor? Torbalı’da 25 adet ekmek üretip satan fırın var. Bu fırınların hepsi şu anda son güncellenen fiyat olan 1.25 TL fiyatı uyguluyor. Benim görüştüğüm sektör temsilcileri konu ile ilgili görüşlerini ifade ettiler. Sektör temsilcilerinden birisiyle yaptığım görüşmede çarpıcı fikirler ortaya attı . Kendilerine belediye tarafından bir fiyat dayatması yapıldığını söyledi.Ekmeğe en son 2013 yılında zam yaptıklarını o tarihten bu yana ise zam yapılmadığını o tarihten bu yana temel girdileri olan maya, un, elektrik, doğalgaza ise çok yüklü miktarda zam geldiğinden yakındı.. Kendisinin de un sektöründen ekmek yiyen bir insan olan Başkan’ın sektördeki fiyat artışlarını çok iyi bildiğini, kendilerini anlamalarını istediğini, zaten sürüm üstünden kar ettiklerinden dert yandı. Personel maaşlarına her yıl enflasyon oranında zam yaptıklarını ama ekmek fiyatının 4 yıldır sabit kaldığını ifade etti.. Kendilerine dayatılan fiyatın ise kendilerini çok rahatsız ettiğini bu konunun siyasetin merkezine yerleşmesinden rahatsızlık duyduğunu da ekledi.

BELEDİYE NE DİYOR?

Belediye yönetimi ramazan ayının girmesiyle ekmek fiyatı tartışmasının altındaki ateşi açtı. Hatta gerekirse yüksek kapasiteli bir ekmek fırını yaparız halka ucuz ekmek satarız tartışmasına geldi dayandı nokta.. Edindiğim izlenim belediye yönetimi ekmeğin 1 TL fiyata çekilmesi konusunda ısrarını sürdürecek.. Yalnız fırınlar konusunda sadece denetleme yetkisi olan belediyenin fiyata doğrudan müdahale etme yetkisinin olmaması konunun iki taraf arasında daha da yüksek gerilimde seyretmesine yol açacak gibi görünüyor.

TİCARET ODASI TARTIŞMANIN NERESİNDE DURUYOR?

Bu tartışmanın en önemli başlıklarından birisi de Torbalı Ticaret odası Fırıncılar ile belediye arasındaki bu polemiğe dahil oldu mu? Eğer olduysa nasıl bir çözüm için katkıda bulunacak? Bu konuda kimin tarafında durmayı tercih etti gibi sorular önemli.. Bana ulaşan kulis bilgileri; Ticaret Odası yönetimi bazı sektör temsilcileriyle görüştü ve bilgi aldı. Şu an için tartışmanın kenarında durmayı tercih ediyor. İlerleyen süreçte konuya nasıl dahil olur bir arabulucu rolüne soyunur mu onu zamanla göreceğiz..Fırıncılar Ticaret Odası üyesi olduğuna göre Ticaret Odası ister istemez bu konuda fırıncılardan yana tarafını belli edecektir diye düşünüyorum..

HALK EKMEK ÇÖZÜM MÜ?

Torbalı’da yıllar önce eski Başkan Karatoklu döneminde işletilen bir halk ekmek fırını vardı aslında. O fırın daha sonra gelen yönetimler tarafından bir süre sonra zarar ettiği gerekçesiyle kapatıldı. Ekmek doğal besin maddesi. Doğal olarak ona yapılan zam dar gelirlinin belini büküyor. Halka ucuz ekmek seçeneği sunmak elbet önemli. Bu konuda İzmir Büyükşehir belediyesi ile karşılıklı çalışarak Torbalı’nın her mahallesine 1-2 halk ekmek büfesi konulabilir. Bu da bir çözüm olarak değerlendirilmeli bence.

BU TARTIŞMADAN NE ÇIKAR?

Belediye yönetiminin halk ekmek fırını söylemi üzerinde özellikle fırıncılara geri adım attırmak amacıyla durduğunu düşünüyorum. Bu tartışmadan belediyenin kuracağı bir halk ekmek fırını çıkacağını hatta ve hatta onun yüz bin ekmek üreteceğini ve komşu ilçelere bile ekmek vereceğini ise gerçekleşir bir proje olarak görmüyorum.. Akarı tutarı Büyükşehir ikna edilirse belki Torbalı’ya üç beş halk ekmek büfesi konur. Bu tartışma da yaklaşan seçim atmosferi içerinde yükselen siyaset ateşinin dumanında kaybolur gider.

Yazarın Diğer Yazıları