19 Nisan 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

27 Şubat 2017, Pazartesi 19:19

Sadık Azan

DEMOKRASİ

Demokrasi; bir kişi dahi olsa,onun hakkını,hukukunu güvence altına alan sistem.Biz de demokrasiden bahsedilebilir mi? Benim görüşüm hayır. Olağan üstü hal dönemi ile ve KHK ile yönetilen ülkede referandum yapılır mı? Hayır! İç savaş çığırtkanlarından korkulur mu? Hayır! Toplumun şucu veya bucu diye ayırıp tabanlarından destek belenmesine hayır. Ki o toplumların içinden referandum da evet diyecek kişiler olabileceğine göre, siz de onlar gibi olmuyorsunuz değil mi? Hiç kimse size Fetöcüler camiye gidiyor, siz de niye gidiyorsunuz diye soruyor mu? Beklediğiniz, istediğiniz veya bildiğiniz demokrasi, siz bir şey sunduğunuzda bütün ülkenin onay vermesi midir? Öyle sanıyorsanız demokrasi anlayışımız farklı demek ki. Demokrasiye bu kadar sevdalıydınız; 12 Eylül Cuntasının dayatması siyasi partiler yasasına neden hiç dokunmadınız? Sonra sistem işlemiyor diye başka çözüm önerileri sunuyorsunuz. Sorulacak sorular o kadar çok ki.

Eski yıllarda seçime gidilirken liderler televizyona birlikte çıkıp medenice tartışırlardı.Başkanlık sistemi olan Amerika'daki gibi. Halk onları izleyip karar verirdi. Yukarıda olmuyorsa İzmir vekilleri Torbalı meydanın da bunu yapsınlar. Hem demiyor musunuz, halk 18 maddeyi tam olarak bilmiyor diye, alın işte halkın bilgi edinme hakkını kullanmasını sağlayın. Merak ettiğim bir şey daha var. Yapılacak olan referandumda ölüler kaldırılıp oy kullandırılacak mı? Son duraktan bir durak önce duyacağımız son anons ‘’ DİKKAT KAPILAR KAPANACAK ‘’ mı olacak?

Şunu yapabiliriz hep birlikte,Cumhuriyet ve demokrasiyi daha da güçlendirerek parlamenter sistemin eksiltilen ve işlevsiz hale getirilen yönlerini düzelterek erklerin birliğini değil, erklerin ayrılığını ve denetimini sağlayabiliriz. Denetimsiz hiç bir sistem ayakta kalamaz ve hiç bir hukuka uygun değildir. Üç kişilik ailemde, benim dediğim olacak dersem demokrat olamam. Siz ülke için düşünün gari. Seçiyorsun ama bir daha ki sorgulama beş yıl sonra.

Saygı ve sevgiyle kalın.