24 Nisan 2024, Çarşamba

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

31 Mayıs 2017, Çarşamba 17:47

ZEYTİNLİK YASASINDAN KONUT ÇIKTI SANAYİ KALDI

Hükümet zeytinlik yasasında geri adım attı. Tasarıdan konut yapılır ibaresi çıktı. Üreticiler sanayi tesisi ne maden alanı kurulur ibaresininde kalkmasını istiyor.

Hükümet zeytinlik yasasında geri adım attı. Tasarıdan konut yapılır ibaresi çıktı. Üreticiler sanayi tesisi ve maden alanı kurulur ibaresininde kalkmasını istiyor.Zeytinlik alanların düzenlenmesine ilişkin açıklama yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Ceza artıyor, kurul yapısı değişiyor, zeytinlik sahalarının imara açılmasının önüne geçiyoruz. Zeytinlik alanlarına konut, konaklama ve turistik tesis yapılmayacak” dedi. Yasada sanayi tesisi yapılır ibaresi ise aynen korundu. Zeytinlik saha tanımını; “Orman sınırları dışında kalan ve bir dekar alanda en az 15 kültür çeşidi veya yabani zeytin bitkisinin bulunduğu alan” olarak yapan 2’nci madde, iktidar ve muhalefetin verdiği önergelerle tasarıdan çıkarıldı. AK Parti’li milletvekillerinin verdiği önergenin gerekçesinde, “Özellikle geleneksel zeytinliklerin tanımında yer verilen sıklıkla zeytin ağacı ihtiva etmediği, kanunda bu şekilde zeytinlik saha tanımına yer verilmesi durumunda geleneksel zeytinliklerin Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun ile sağlanan koruma önlemlerinin dışında kalacağı gerekçesiyle zeytinlik saha tanımının yapılmasından vazgeçilmiştir” denildi.

ÜRETİCİLER YETERSİZ BULDU

Üreticiler ise “Bu düzenleme zeytinliklerin ölüm fermanıdır. Bu düzeltme bizi kurtarmaz” dediler ve konuşmak istediklerini belirttiler. Üreticiler “Söz vermiyorsanız bizi gidiyoruz” deyip komisyonu terk ettiler.

ÜRETİCİLER NE İSTİYOR?

Üreticiler ise sadece konut, turistik tesis yasağının zeytinlikleri korumayacağını, bu tasarıyla zeytinliklere maden, sanayi tesisi kurulmasının da yasaklanmasını istiyor. Zeytinlik yasasının mevcut haliyle kalmasını istiyorlar. Üreticiler, "Bu düzenleme zeytinliklerin ölüm fermanıdır. Bu düzeltme bizi kurtarmaz" dediler ve konuşmak istediklerini belirttiler. Üreticiler "Söz vermiyorsanız bizi gidiyoruz" deyip komisyonu terk ettiler.