26 Nisan 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

6 Haziran 2017, Salı 14:51

ZEYTİNLİK İMAR YASASI MECLİSTE GÖRÜŞÜLÜYOR

Zeytin Koruma Kanunu”nda yapılması öngörülen ve zeytinlik alanların yatırıma açılmasına neden olacak değişiklik önerisinin bugün Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek.

Zeytin Koruma Kanunu”nda yapılması öngörülen ve zeytinlik alanların yatırıma açılmasına neden olacak değişiklik önerisinin bugün Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek. Meclis sanayi komisyonundan geçen yasa değişikliği için daha önce altı kez Meclis’te görüşme yapılmış ancak her defasında değişiklik önerileri reddedilmişti. Tartışmalı tasarı bugün meclisin önüne yedinci kez gelecek. CHP yasaya itiraz edecek.

BÜYÜK TEPKİ ÇEKMİŞTİ

Tam adı “Zeytinliklerin Korunması ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkında Kanun” olan 3573 sayılı kanunda yapılması öngörülen değişiklikle, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın izniyle zeytinliklerin ranta ve yatırıma açılması mümkün olacak. Tasarıdaki değişikliğe göre, zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası haricinde toz ve duman çıkaran, kimyevi atık bırakan herhangi bir tesisin yapılmasına dair kesin yasak kaldırılıyor. Yasa maddesinde “Alternatif alan bulunmaması ve kurulun uygun görmesi şartıyla bakanlıklarca kamu yararı alınmış yatırımlar için zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından” izin verilebileceğini söylüyor.