28 Mart 2024, Perşembe

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

10 Haziran 2017, Cumartesi 09:26

ZEYTİNLİK İMAR YASASI HAFTAYA YİNE GELİYOR

Muhalefet partileri, üreticiler ve çevre örgütlerinin tepkileri üzerine Meclis Genel Kurulu’ndan Komisyon’a geri çekilen tartışmalı madde gelecek hafta Sanayi Komisyonu’nda yeniden ele alınacak.

Zeytinlik alanların ‘kamu yararı’ gerekçesiyle bir kurul aracılığıyla yatırıma açılmasını öngören düzenlemenin tartışmaları sürüyor. Muhalefet partileri, üreticiler ve çevre örgütlerinin tepkileri üzerine Meclis Genel Kurulu’ndan Komisyon’a geri çekilen tartışmalı madde gelecek hafta Sanayi Komisyonu’nda yeniden ele alınacak. Gelecek hafta salı günü yapılması beklenen toplantı öncesi AK Parti kanadında çözüm arayışı iki koldan sürüyor. Bir tarafta Tarım, Orman ve Sanayi Bakanlıklarının tekrar görüşü alınıyor, diğer taraftan üreticilerle değerlendirmeler yapılıyor. Maddeyi tasarıdan tamamen çıkarmayı düşünmeyen AK Parti, masada kıyılarda yatırım tesislerine imkan tanıyan düzenlemede olduğu gibi yatırım planı yapılan zeytinlik alanlarının önceden ilanı ve yatırım kararı verecek kurul yapısının genişletilmesi yönünde öneriler var.

CHP: TAMAMEN ÇIKARILMASINDAN YANAYIZ

Muhalefet cephesi ise farklı düşünüyor. CHP ve HDP tartışmalı maddenin tamamen tasarıdan çıkarılmasından yana. Sanayi Komisyonu Üyesi CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, “Biz tamamen çıkarılmasında ısrarcıyız” diyerek şunları söyledi: “Bu ne Üretim Reformu Yasa Tasarısı’nın kapsamıyla ne de sanayileşmenin iyileştirilmesi, üretimin desteklenmesiyle ilgili. Bir taraftan üretimin desteklenmesi derken diğer taraftan zeytin üretiminin kösteklenmesi söz konusu. Kesinlikle bu madde bu tasarı içinde görüşülemez. Geri çekilmesi içerisinde bazı faydalı maddelerin bulunduğu tasarının geçmesini de kolaylaştıracaktır.”