23 Nisan 2024, Salı

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

11 Şubat 2017, Cumartesi 10:43

YENİ NESLİN ANLAYAMADIĞI 650 YILLIK GİZEM

Torbalı’nın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Karakızlar’da bazı mezar taşlarındaki tarihler insanı şaşırtıyor. Cumhuriyetten önce doğup, cumhuriyet döneminde vefat eden kişilerin mezar taşlarındaki doğum ve ölüm tarihleri, kişilerin 650 – 700 yıl yaşadığı izlenimini doğuruyor

Torbalı’nın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Karakızlar’da bazı mezar taşlarındaki tarihler insanı şaşırtıyor. Cumhuriyetten önce doğup, cumhuriyet döneminde vefat eden kişilerin mezar taşlarındaki doğum ve ölüm tarihleri, kişilerin 650 – 700 yıl yaşadığı izlenimini doğuruyor. Oysa fark, hicri ve miladi yıl farklılıklarından kaynaklanıyor. Takvim devriminin kullanılmaya başlandığı 1 Ocak 1926 yılından önce doğanların mezar taşlarında doğum tarihi olarak 1300’lü yıllar yazıyor. Bu da, mezarda yatan kişilerin yüzlerce yıl yaşadığı izlenimi veriyor.

600 YILLIK MEZARLIK

Kurulduğu günden beri aynı mezarlığı kullanan Karakızlar’da eski Türkçe olarak adlandırılan Arap alfabesi ile yazılan yüzlerce yıllık mezarlarda var, cumhuriyete geçiş döneminde yaşamış olan kişilerin mezarları da var. Yakın zamana kadar yaşamış olan kişilerin mezarlarında iki farklı takvime ait tarih yer alabiliyor. Örneğin Karakızlar muhtarlığı yapmış olan Niyazi Soytürk’ün mezar taşında doğum tarihi 1338, ölüm tarihi ise 1984 yazıyor. Hicri 1338 yılı, miladi 1920 yılına tekabül ediyor.

ÇOCUKLAR ŞAŞIRIYOR

Takvimlerdeki farklılığı bilmeyen çocukların mezar taşlarını gördüklerinde şaşırdığını söyleyen İbrahim Çetinkaya, “Mezar taşları üzerindeki tarihleri gören çocuklar şaşırıyor ve ‘Dede bu adam 650 yıl mı yaşamış’ diye soruyorlar. Biz de çocuklara miladi takvim ile hicri takvim arasındaki farkı öğretiyoruz. Takvim hesaplamanın formülünü okullarda öğretirlerse iyi olur” dedi.