28 Mart 2024, Perşembe

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

21 Nisan 2017, Cuma 08:38

VERGİ SSK BORÇLARINDA YENİDEN YAPILANDIRMA

Bizim Torbalı okuyucuları, Vergi Ve Ssk Prim Borçlarında Yeniden Yapılandırma tekrar gündeme geldi. Maliye Bakanı Naci Ağbal, 7 milyon 200 bin vatandaşı ilgilendiren esnafa prim, sigorta primi ve vergi borçlarında yeni bir yapılandırmaya gidileceğini açıkladı. En son yapılan yeniden yapılandırma kanunu 2016 Haziran ayına kadar olan vergi ve pirim borçlarını kapsıyordu. O tarihten sonra biliyorsunuz Temmuz ayında yapılan darbe girişimi Ekonomide tabi bir miktar yavaşlamaya neden oldu Bu da mükelleflerimizin özellikle 2016'nın ikinci yarısında vergi ve pirim ödemeleri kabiliyetlerini bir miktar aşağı çekti ve burada da yapmış olduğumuz değerlendirmede ekonomiye bu yolla da destek olmak amacıyla da yeniden yapılandırma süresini 2016 Haziran'ından 2017 Mart sonuna çekmek istiyoruz.

Bu konuyla ilgili de çalışmalarımızı sayın başbakanımıza arz ettik. Kendilerinin tensipleri ve talimatlarıyla kanun tasarısını arkadaşlarımız hafta sonu hazırladılar inşallah hızlı bir şekilde onu da meclise göndereceğiz. Vergi gelirlerinde yaklaşık 7 milyon 200 bin vatandaşımızı ilgilendiren yeni bir yeniden yapılandırma yapmış oluyoruz" dedi. Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2016 temmuz ayından sonra ilk defa vergi ve pirim borcu olan vatandaşların da bu uygulamadan yararlanacağının altını çizerek, "2016 Temmuz'undan 2017 Mart'ına kadar vergi borçlarını vadesinde ödemeyen yine vergi dairelerine ödenmesi gereken diğer vergilerle baktığımız zaman 7 milyon 200 bin vatandaşımızı ilgilendiren bir yapılanmayı bu suretle yapmış oluyoruz.

Yaklaşık bu dönemde arkadaşlarımızın yaptığı hesaplamalara göre 47 milyar lira tutarında bir vergi alacağını da yeniden yapılandırma imkanına kavuşuyoruz. Bu açıdan yapacağımız uygulama şu şekilde olacak daha önce 2016 Haziran itibariyle yeniden yapılandırma kanununa başvuran vatandaşlarımızdan sonraki aylarda da yani 2017 mart ayına kadar olan dönemde de vergi ve pirim borcu var ise önceki yapmış olduğu başvuruları güncelleyeceğiz. Bu dönemi de kapsayacak şekilde yeniden yapılandırmalarını yapacağız.

Peşin ödeme indirimi geçen defa yapmıştık yeniden yapılandırma bakımından yine aynı ütün o uygulamalar bu dönemde devam edecek. 2016 Haziran'dan önce vergi borcu, pirim borcu olmayan ama 2016 Temmuz'undan sonra ilk defa vergi borcu ve pirim borcu olan vatandaşlarımız da bu uygulamadan yararlanacak böylelikle yaklaşık 47 milyar lira tutarındaki vergi alacağını yapılandırmış olacağız. Aynı uygulamayı sosyal güvenli primleri için de yapacağız.

Yine geçen defa yeniden yapılandırma kanunu kapsamına giren yeniden yapılandırdığımız diğer kamu alacakları bakımından da bu süreyi 2017 Mart ayına kadar çekmiş olacağız. Buradan özellikle esnafımız bakımından vergi daireleriyle olan sosyal güvenlik dairelerine olan bu vergi ve pirim borcu meselelerini de geniş ölçüde çözüme kavuşturacak inşallah." Tekrar Görüşmek Üzere Hoşçakalın.