24 Nisan 2024, Çarşamba

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

13 Ağustos 2020, Perşembe 10:15

UCUZ KREDİ DÖNEMİ BİTTİ

Kamu bankaları kredi kampanyalarını sonlandırırken, özel bankalar kredi faizlerini artırmaya başladı. MB’nin örtülü faiz adımları kredilere 2 puana kadar yansıdı.

Uzun zaman sonra çift haneyi gören mevduat faizleriyle birlikte, kredi faizleri de kademe kademe yükseliyor. Kurdaki artıştan dolayı fonlama faizini yükseltmeye başlayan Merkez Bankası'ndan (MB) sonra bankalar da mevduat ve kredi faizlerini artırmaya başladı.

Kamu bankaları kampanyalı konut kredilerinde faiz oranını yüzde 0.64'den yüzde 0.87'ye çıkarırken, ikinci el konutta faiz yüzde 0.99'a çıktı. Kamu bankaları  yüzde 0.95 seviyesindeki ihtiyaç kredisi faiz oranını ise yüzde 1.18'e yükseltirken, ikinci el taşıt kampanyasını da bitirdi. Yüzde 0.82 olan ikinci el taşıt kredisi faizi yüzde 1.17'ye çıktı.

MB'nin, salı günü açık piyasa işlemleri çerçevesinde tanınan likidite limitlerini sıfırlayarak örtülü faiz artışı adımlarına devam etmesi, özel bankaların da dünden bugüne faizleri artırmalarına yol açtı. Bankadan bankaya değişmekle birlikte konut kedisinde aylık yüzde 0.87 seviyelerindeki faizli kampanyalar sona erdi.

Özel bankalar, yüzde 1.20 ile 1.54 arasında değişen oranlarda konut kredisi faizi uygulamaya başladı. İhtiyaç kredilerinde de özel bankalarda yüzde 0.79'a kadar düşen faiz oranı görmek artık mümkün değil. Bankaların yüzde 1.29 ile yüzde 1.85'e kadar çıkan faiz oranlarıyla kredi kullandırıyor. Kredi kampanyalarının başladığı haziran ayında yüzde 0.82'ye kadar düşen taşıt kredisi faizleri de yüzde 1.44'e yükseldi.