18 Nisan 2024, Perşembe

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

28 Haziran 2017, Çarşamba 12:46

TRAFİK CEZALARINDAN BELEDİYEYE BALLI KAYNAK

EDS sistemini belediyeler kendi hazinelerinden kurduğu taktirde, kesilen her ceza tutarından yüzde 30 pay alıyor. Eğer ki bir şirket aracılığıyla bu sistem kurulursa bu sefer belediyelere yüzde 15 pay veriliyor.

Yapılan kazaların yüzde 89’u ise sürücü kaynaklı olurken aşırı hızda kazalara davetiye çıkarıyor. Bu yüzden tüm Türkiye’de bu kazaların önüne geçebilmek için trafik ihlallerinin sensörler aracılığı ile elektronik denetleme sistemini içeren kısa adı EDS olan ‘Elektronik Denetleme Sistemi’ kuruluyor ve hâlâ da çalışmalar sürüyor. EDS sistemi ise metropollerde büyükşehir belediyeleri daha küçük yerlerde ise sadece belediyeler tarafından kuruluyor. Tabi birçok belediye daha öncede TEDES sisteminde olduğu gibi bu durumu gelir kapısı haline getiriyor. EDS sistemi kurulduğu yerin fiziki şartları ve genel trafik ihlalleri gözetilerek kırmızı ışık, hız sınır, banket ve emniyet şeridi ihlalleri başta olmak üzere diğer trafik kural ihlallerinin tespitine yönelik olarak kullanılıyor. Belediyelerin daha önce tuzak uygulamaları yaptığı gibi sistem trafik düzenini olumsuz etkileyecek ve güvenliği olumsuz yönde etkileyecek yapıda olmaması gerekiyor.

HER CEZADAN YÜZDE 30 PAY

EDS sistemini belediyeler kendi hazinelerinden kurduğu taktirde, kesilen her ceza tutarından yüzde 30 pay alıyor. Tabi bu gelir kapısı sistemin tam bir tuzak gibi işlemesine neden oluyor. Eğer ki bir şirket aracılığıyla bu sistem kurulursa bu sefer belediyelere yüzde 15 pay veriliyor. Şu an Türkiye’de neredeyse tüm EDS sistemleri pasif durumda. Bunun aktif hale gelmesi için hızlı bir şekilde çalışmalar devam ediyor. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, bundan böyle tüm EDS sistemleri TSE’nin denetiminden geçmeden aktif olmayacak. TSE’nin bu sistemi kuracak bir alt yapısının olmadığı için de sistemler aktif hale getirilmiyor.

DÜZENLEMELER NASIL OLACAK?

* Yerleşim yerleri giriş ve çıkışında yol üstü levhalar ile sabit radar uygulaması olduğuna dair ışıklı uyarı levhaları konulacak.

* Sabit radar noktalarından 500 metre öncesi ve sonrasında farklı hız limiti uygulanmayacak.

* 500 metre öncesinde sürücüler hız limitlerini de gösterir şekilde trafik levhalarıyla uyarılacak.

* EDS’lerde analog tip kameralar kullanılmayacak.