20 Nisan 2024, Cumartesi

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

25 Nisan 2017, Salı 10:24

TORBALI'NIN ŞEHİTLİK ANITI ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİ

Arslanlar Mahallesi’nde bulunan şehitlik anıtı kaderine terk edildi. 1935 yılında köy meydanına yapılan ve o dönemlerde Arslanlar’ın simgesi haline gelen şehitlik anıtının arka kısmına geçtiğimiz yıllarda sağlık ocağı yapılarak şehitlik anıtı sağlık ocağı bahçesi içinde bırakıldı.

Kurtuluş Savaşı’nda işgal kuvvetleri İzmir’den denize dökülmeden önceki son savaş yeri olan Torbalı, 7 Eylül günü düşman işgalinden kurtuluncaya kadar en kahramanca mücadeleleri veren yerlerden biri oldu. İşgalin ilk günlerinden itibaren işgale direnen Torbalılılar, birçok şehit verdi. Torbalı’nın şehitlerini anmak için en çok şehit verilen yerlerden biri olan Arslanlar’a 1935 yılında şehitlik anıtı dikildi. Kurtuluş Savaşı’nda kahramanca düşman kuvvetleriyle çarpışan Torbalı şehitleri için 1935 yılında yapılan şehitlik anıtı günümüzde tamamen unutulmuş durumda. İlçe yöneticileri dahi, anıtın varlığından haberdar değil. Hatta durum o kadar vahim ki, bu anıt, kent arşivi kayıtlarında da görünmüyor.

MEHMETÇİĞE…

Arslanlar Mahallesi’nde bulunan şehitlik anıtı kaderine terk edildi. 1935 yılında köy meydanına yapılan ve o dönemlerde Arslanlar’ın simgesi haline gelen şehitlik anıtının arka kısmına geçtiğimiz yıllarda sağlık ocağı yapılarak şehitlik anıtı sağlık ocağı bahçesi içinde bırakıldı. Sağlık ocağının arka bahçesinde bulunan ve etrafı sağlık ocağının duvarları ile kapatılan şehitlik anıtı unutulmaya yüz tutmuş durumda. Mahalle sakinleri ise anıtın, duvarların arasında çürümesine tepki göstererek ziyarete açılmasını istiyorlar. Anıtın üzerinde ‘Mehmetçiğe’ yazısı ve yapıldığı yıl olan 1935 yazısı bulunuyor.

ANIT ZİYARETE AÇILSIN

İzmir’i işgal eden Yunan askerlerinin Torbalı köylerini de işgal etmesi nedeniyle ilçemizde de yoğun savaş yaşanmıştı. Mustafa Kemal Paşa komutasındaki ordunun İzmir’e yürümesiyle verilen kurtuluş savaşında ilçemizden bir çok insan savaşa katılarak şehit düşmüştü. En çok şehit veren köylerden biri Olan Aslanlar’a 1935 yılında Şehitlik Anıtı dikildi. Ancak bu günlerde unutulmaya yüz tutmuş olan anıt, köy sakinlerinin yüreğini burkuyor. Aslanlar Köyü sakinleri, sağlık ocağının başka bir yere taşınmasını, duvarların yıkılmasını ve anıtın ön plana çıkarılmasını istiyor. Toprak bahçe içerisinde yıkılmaya yüz tutan anıtın korunmaya alınmasını isteyen köy sakinleri, Şehitlik Anıtı etrafının mermer döşenerek ziyarete açılmasını istiyor. Köy sakinleri Şehitlik Anıtı’nın terk edilmesine tepki göstererek, “Şehitlerimize Ahde Vefa’da bulunacak bir devlet büyüğümüz yok mu ?” diye soruyor. HASAN DEMİR