26 Nisan 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

9 Kasım 2017, Perşembe 09:37

TORBALI’NIN KAÇ NİTELİKLİ OKULU VAR ?

Öncelikle şunu belirtelim. Nitelikli okul tanımlaması bana ait değil. Bizzat bu ülkenin Milli Eğitim Bakanı tarafından kullanılmış bir tanımdır. Ne diyor Bakan  TEOG yerine gelecek yeni sistemle ilgili olarak ‘’ Öğrencilerin yüzde 10’u nitelikli okullar için sınava girecek ‘’. Peki ya diğer okullar? Ortada bir nitelikli okul durumu varsa birde niteliksiz okul durumu vardır. Ve bu eğitimin en tepe ismi tarafından yapılmış acı bir itiraftır.

Peki nadide ilçemiz Torbalı’nın okulları bakanın kıstas olarak koyduğu nitelikli okul sınırlamasına ne kadar uyuyor. Bakan yaptığı o açıklamada şu detayı da vermişti.  Basında aynen şöyle yer aldı o detay ‘’ Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, fen, sosyal bilimler proje okullar gibi liselerin aralarında yer aldığı yaklaşık 600 okula giriş için merkezi sınav uygulanacağını açıkladı. Şu anda Türkiye’de 11 bin 76 lise var. Bunların 302’si fen, 93’ü sosyal bilimler lisesi. Son açıklamalara göre aralarında fen, sosyal bilimler ve imam hatip liselerinin de olduğu proje okul sayısı ise 163. ‘’

Torbalı’da Fen lisesi var mı? Kim bulmuşta Torbalı kaybetmiş ki? Seçim zamanı bol bol vaadi veriliyor Fen lisesinin ama rüzgarı var yağmuru henüz Torbalı’nın emekçi ahalisinin başına düşmedi.

Peki Torbalı’da Sosyal Bilimler lisesi var mı? Ne kendisi var, ne vaadi var. Yani ne duman var ne de ateş var bu konuda.

Peki Torbalı’da İzmir’in en güzide okulları arasına girebilecek yani sayın Bakan’ın ‘’ nitelikli ‘’ diye tanımladığı okul düzeyinde bir okulumuz var mı? Belki sıralamayı yaparken ayıp olmasın, en çok vergi veren ilçe diye sağmal inek gibi sağıyoruz hiç olmazsa bir iki okul yazalım derler. O da dostlar alışverişte görsünden öteye geçmez hani. O kadar uğraşıldı bir öğretmen lisemiz oldu onu da ikinci yılında Anadolu lisesine çevirdiler.. Durum o kadar vahim ki Torbalı’da öğrencilerinin çıkacak okul bahçesi olmayan bir iki tane okulu bile var.

Canınızı daha da sıkmaya devam ediyorum. Komşu ilçelere bir göz atalım. Bakalım en çok vergi veren hatta belediyemizin uçuyor dediği, odaların Torbalı mucizesi diye veciz tanımlar yaptığı ilçemizin komşu ilçelerinde durumlar nasıl?

Ödemiş’te yıllardır açık olan bir Fen lisesi var. Hatta İzmir’in en iyi fen liselerinden bir tanesi. Daha önce öğretmen lisesi olan bir okulları vardı onu Anadolu lisesine çevirdiler.. Üstelik bu okul yatılı pansiyonu olan bir okul. İzmir’den bile tercih ediliyor öğrenci alıyor. Yine Ödemiş’in bunlardan ayrı Anadolu lisesi statüsünde okulları da var. Ödemiş’in nüfusu Torbalı’nın nüfusunun neredeyse yarısı olduğunu da hatırlatalım.

Gelelim Tire’ye. Tire’de 3 – 4 yıl önce açılmış uzay üssü gibi donanımlı, pansiyonlu, puanı oldukça yüksek, Türkiye’nin her yanından öğrencilerin girmek için can attığı 10 numara bir Fen lisesi var.. Bu da yetmiyor. Daha önce öğretmen lisesi olan okul Tirelilerin yoğun mücadelesi ve çabası ile Sosyal Bilimler Lisesine dönüştürüldü. İzmir’in 3 Sosyal Bilimler lisesinden birisi Tire’de faaliyet gösteriyor. Hem Fen lisesinde hem Sosyal bilimler lisesinde bir yıl İngilizce hazırlık okutuluyor. Yine Tire’nin de Anadolu lisesi statüsünde çok tercih edilen okulları da mevcut. Tire’nin nüfusu en çok vergi veren ilçemiz Torbalı’nın üçte biri kadar.

Bir de bizim yerel basın manşet atıyor sınav stresi kalmayacak çocuklar sınavsız okula girecek diye. Sorun bakalım Torbalı’nın zeki, zehir gibi çocuklarından kaç tanesi Torbalı’daki okullara gidiyor. Sabahın köründe karga bile kahvaltısını yapmadan servis yolculuğuyla İzmir’e taşınıyor hepsi. Yani bu ilçede yoğun bir beyin göçü var aslında.

Eğer bu sistem değişmez uygulanırsa Torbalı’nın çocuklarına İmam Hatip ve meslek liselerinden başka seçenek kalmayacak demektir.

Torbalı uçuyor diyenler, Torbalı mucizesi diyenler sınav zamanı bu masalları öğrenci velilerine anlatsın bakalım ne cevap alacaklar?