19 Nisan 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

7 Kasım 2017, Salı 10:58

TORBALI'DA UNUTULAN BİR ZANAATI 85 YAŞINDA YAŞATIYOR

Ayrancılar’da yaşayan Mehmet Doğan, hayatını kazandığı ve çok sevdiği kalaycılık mesleğini yaşatmak için bu mesleği hobi olarak sürdürüyor. 85 yaşına gelmesine rağmen mesleği ölmesin diye kalay işleyen Mehmet Doğan, hünerleri ile herkesi kendine hayran bırakıyor.

Ayrancılar’da yaşayan Mehmet Doğan, hayatını kazandığı ve çok sevdiği kalaycılık mesleğini yaşatmak için bu mesleği hobi olarak sürdürüyor. 85 yaşına gelmesine rağmen mesleği ölmesin diye kalay işleyen Mehmet Doğan, hünerleri ile herkesi kendine hayran bırakıyor. Kalaycı Mehmet lakabı ile tanınan Doğan’ı Torbalı neredeyse tanımayan yok. Ömrü boyunca bu işi yapan Doğan, geçmişte sırtında kalay malzemeleri ile Torbalı’nın tüm köylerini gezerek kalay yaparak ilçeye hizmet etti. Hiç bir maddi beklentisi olmamasına rağmen sevdiği insanlara hediye etmek için metal levhalara yazı yazan ve kalay yapan Doğan, yalnızca mesleğin ölmemesi için bu işi hobi olarak yapmaya devam ediyor. Kalaycılığın artık yeni nesiller tarafından yaptırılmamasına çok üzülen Doğan, ömrünü adadığı mesleğinin yok olmaması için direniyor.

11 YAŞINDA BAŞLADI

1932 doğumlu olan Mehmet Doğan, ömrünü adadığı mesleğine 11 yaşında başlamış. Çok küçük yaşta, ustasının tokadını yiyerek başladığı kalaycı çıraklığında ilk 5 yıl hiç para almadan meslek öğrenmek için çalışan Doğan, 18 yaşına geldiğinde ustalık desturunu almış. Ancak kendi işini kurmak için sermayesi olmayan Doğan, memleketi Konya'dan Torbalı'ya gelmiş. Sonrasındaki anılarını şu sözlerle anlatan Doğan, "Hiç param yoktu, çalışmak için Torbalı'ya geldim. Çapak'ta amelelik yaparken, kalaycı dükkanı gördüm. Oranın ustasına o gün yardım edip tüm kalay işlerini yaptım. Benim işçiliğimi çok beğenince niçin bu mesleği yapmadığımı sordu bende param olmadığını söyledim. Bunun üzerine gerekli takımları alabileceğim kadar para verdi. Bende takım ve malzemeleri alarak seyyar kalaycılık yapmaya başladım. Torbalı'nın tüm köylerini gezer kalaycılık yapardım" dedi.

MESLEK ÖLMESİN DİYE OĞLUNA ÖĞRETİYOR

Torbalı’da Kalaycılık mesleğinin yaşayan son temsilcisi olan Mehmet Doğan, mesleğinin yok olmaması için mücadele ediyor. . Mesleğini aşkla yapan Doğan, hobi olarak uğraşsın diye oğlu Uğur Doğan’a kalaycılık ve bakır işleme sanatlarını öğretiyor. Ona da, kendi evladına öğretmesini öğütlüyor. Oğul, Uğur Doğan ise iki üniversite bitirmiş olmasına rağmen, boş zamanlarında hobi olarak uğraşmak için kalaycılık mesleğinin inceliklerini öğreniyor. Doğan, “Kalaycılık, bugün yok olma tehdidi ile karşı karşıya olmasına karşın en ince zanaatlardan biridir Oğluma vasiyet ettim, ‘Ben öldükten sonra takımlarımı sakla, torunlarıma da bu işi öğret hobi olarak yapsınlar meslek ölmesin dedim. Vasiyetimin yerine geleceğini bilmek beni mutlu ediyor” dedi. HASAN DEMİR