16 Nisan 2024, Salı

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

1 Temmuz 2017, Cumartesi 10:01

TORBALI'DA KURAKLIK ALARM VERİYOR

Yaz sıcaklarının geç gelmesi ve bahar yağışları, kış aylarında mevsim normallerine göre az yağan yağışları telafi etmedi. Henüz yaz mevsiminin ortasına bile gelmediğimiz halde kuraklık tehlikesi boy gösterdi.

Yaz sıcaklarının geç gelmesi ve bahar yağışları, kış aylarında mevsim normallerine göre az yağan yağışları telafi etmedi. Henüz yaz mevsiminin ortasına bile gelmediğimiz halde kuraklık tehlikesi boy gösterdi. Bölgedeki tarım faaliyetleri için hayati öneme sahip olan Karakızlar Sulama Göleti’nin doluluk oranı daha şimdiden yüzde 50 doluluk oranına çekildi. 40 dereceyi geçen sıcaklar ise, yazın kalanını nasıl geçireceğimiz konusunda endişelendiriyor.

KURAKLIK KAPIDA

Bu yıl mevsim normallerine oranla az yağış yaşanmış olması, kuraklık tehdidini gündeme getirdi. Bahar yağmurları da barajları ve sulama göletlerini doldurmaya yetmedi. Tarım alanlarının sıcaktan dolayı çok fazla su istemesi, su tüketimini de arttırdı. Kuraklık tehdidinin boyutunu, sulama göletleri gözler önüne serdi. Çiftçilerin tarım faaliyetlerini sürdürebilmeleri için Devlet Su İşleri tarafından yapılan Karakızlar Sulama Göleti ve Arslanlar Sulama Göleti’nin doluluk seviyesindeki düşüklük dikkat çekiyor. Karakızlar Sulama Göleti’nin doluluk seviyesi daha şimdiden yüzde 50 seviyesine düştü. Göletlerdeki gözle fark edilir azalma, su sıkıntısı yaşayabileceğimiz gerçeğini ortaya koydu. Karakızlar Sulama Göleti’nde daha önce sürekli su altında kalmış olan kayaların şu anda su üstüne çıktığını görmek mümkün.

840 BİN METREKÜP SU HACMİNE SAHİP

Karakızlar Sulama göleti, bölge halkı için hayati öneme sahip. Bir baraj büyüklüğüne sahip olan Karakızlar Sulama Göleti temelden 34 metre ve talvegden 30 metre yüksekliğinde. Toplam 182 bin 680 metreküp dolgu hacmine sahip olan göletin su hacmi ise 840 bin metreküp olmakla birlikte bin 970 dekar tarım arazisi sulama imkanına sahip. HASAN DEMİR