25 Nisan 2024, Perşembe

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

30 Ağustos 2017, Çarşamba 08:29

TORBALI’DA GİZEMLİ MEZARA DEFİNECİ DARBESİ

Tarihte yalnızca önemli kişilerin gömüldüğü türden mezar olan oyma mezar, kimliği belirsiz kişiler tarafından tahrip edildi.

2015 yılında muhabirimiz Hasan Demir'in ortaya çıkardığı ve bin yıldan daha eski olduğu anlaşılan sır mezar, arkeolojik araştırma ve koruma beklerken definecilerin akınına uğradı. Karakızlar'da bulunan mezar, iki odalı geniş yapısı ile dikkat çekiyor. Tarihte yalnızca önemli kişilerin gömüldüğü türden mezar olan oyma mezar, kimliği belirsiz kişiler tarafından tahrip edildi. Lahit kapağı yıllar önce çalınmış ve içi boşaltılmış olan mezarın etrafının kompresör ile delinerek delikler açıldığı görüldü. Mezarın üzerinde üç delik açılmış.

MEZARIN SIRRI ÇÖZÜLMEYİ BEKLİYOR

Büyük bir kayanın oyulması ile yapılmış olan bin yıldan daha eski olduğu tahmin edilen mezar, daha önce arkeolojik kazılarda bulunan ve tarihteki çok önemli kişilerin gömüldüğü mezarlıklarla benzerlik gösteriyor. İki odalı olan dev mezarın lahit kapağı yıllar önce açılarak mezarın içi boşaltılmış. Karakızlar'daki tarihi mezar, ilk olarak 2 yıl önce gazete aracılığı ile gündeme getirilmişti. O tarihten beridir koruma altına alınmayan mezara defneciler tarafından zarar verildi. HASAN DEMİR