24 Nisan 2024, Çarşamba

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

6 Eylül 2017, Çarşamba 09:28

TORBALI KURTULUŞU KUTLUYOR BİZ NİYE KUTLAMIYORUZ?

Kurtuluş kutlamaları İzmir'in pek çok ilçesinde yapılırken İzmir'in bir ilçesinde tartışma yarattı.

9 Eylül İzmir’in Düşman işgalinden kurtuluşu yaklaşırken kutlama programları belli oldu. Hem İzmir'in hem de Türkiye'nin kurtuluş günü olarak anılan 9 Eylül 1922'nin 95. Yıldönümü tüm kente yayılan etkinliklerle kutlanacak. Program 7 Eylül Perşembe günü İzmir büyük Şehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun Kültür Park’ta gerçekleştirilecek olduğu 95. Yıl Resepsiyonu ile başlayacak. 9 Eylül Cumartesi günü ise saat: 09.00’da Basmane Karakolu önünden başlatılacak ‘95. Yıl Zafer Yürüyüşü’ Cumhuriyet Meydanı'nda son bulacak. Gün boyu sürecek etkinliklerde ise Kent Orkestrası konseri; Büyükşehir Belediyesi, Gaziemir Belediyesi, Seferihisar Belediyesi ve Tire Belediyesi Halk Dansları Topluluğu gösterileri ile şiir dinletisi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Dans ve Ritim Topluluğu gösterisi yer alacak. Her yıl olduğu gibi bu yıl da İzmir’in ilçelerinin kurtuluş yıldönümleri 7 Eylül’de Torbalı’dan başlayarak sırasıyla 8 Eylül Selçuk, 9 Eylül İzmir Merkez ve Menemen, 11 Eylül Foça ve 14 Eylül Bergama ile Dikili’de ilçe belediyelerince çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

ALİAĞA NEDEN KUTLAMIYOR?

Kurtuluş kutlamaları İzmir'in pek çok ilçesinde yapılırken İzmir'in bir ilçesinde tartışma yarattı. İzmir'in Aliağa ilçesi Torbalı gibi pek çok ilçede kurtuluş kutlanırken Aliağa'da kutlanmamasını tartışıyor. Aliağa'nın en önemli gazetelerinden olan Aliağa Ekspres gazetesi tartışmayı sayfalarına taşıdı.

GAZETE NE YAZDI?

13 Eylül 1922 yılı ise Aliağa’nın düşman işgalinden kurtuluş yıl dönümü olarak tarihte yerini alsa da 95. yılında da Aliağa’da resmi bir tören öngörülmüyor. ‘Aliağa’nın kutlanmayan kurtuluşu’ 15 Mayıs 1919 günü İzmir'in işgali ile başlayan süreç 9 Eylül 1922 günü İzmir'in düşman işgalinden kurtarılması ile sona erdi. Ancak düşman ordularını önüne katan Türk ordusu İzmir ilçelerinden geçerek kuzeye doğru ilerlemeye devam etti. Yurdun her köşesinden düşmanı silmek için başlatılan bu zaferde, Türk Ordusu’nun 13 Eylül 1922’de Aliağa’dan geçmesi sebebiyle, ilçeyi terk eden Yunan İşgal Ordusu’nun ardından Aliağa’nın Kurtuluşu olarak tarihe geçti. Yıllardır İzmir’in hemen hemen tüm ilçelerinin kurtuluş yıldönümleri belediyelerce kutlanırken, Aliağa’da, geçtiğimiz yıllarda bazı sivil toplum kuruluşları dışında bu önemli gün hatırlanmış ve kutlanmış değil. Konuyla ilgili serzenişte bulunan bazı Aliağalı vatandaşlar, hiç değilse kurtuluşun 95. Yılı’ndan itibaren ilçedeki bu eksikliğin giderilmesi için askeri ve mülki erkanın gerekli girişimlerde bulunmasını istiyor.