29 Mart 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

Ekonomi

20 Mart 2017, Pazartesi 08:53

TORBALI EMLAK İÇİN CAZİBE MERKEZİ

İzmir’de konut ve arsa fiyatları her geçen gün yükseliyor. Kentin gelişen bölgelerinden arsa ve konut sahibi olmak isteyen yatırımcılara seslenen uzmanlar “Buraya kim gelir” demeyin, yatırım yapmak istiyorsanız iyi araştırma yapın ve elinizi çabuk tutun uyarısı yaptı.

İzmir’de konut ve arsa fiyatları her geçen gün yükseliyor. Kentin gelişen bölgelerinden arsa ve konut sahibi olmak isteyen yatırımcılara seslenen uzmanlar “Buraya kim gelir” demeyin, yatırım yapmak istiyorsanız iyi araştırma yapın ve elinizi çabuk tutun uyarısı yaptı. İzmir genelinde arsa fiyatları her geçen yıl artış gösterirken özellikle konut ve AVM projeleri bölgedeki arazi fiyatlarını arttırıyor. Gaziemir, Bayraklı, Aliağa, Balçova, Narlıdere, Güzelbahçe ve Urla'da birbiri ardına yükselen lüks konut projeleri ile Menemen tarafında yapılan kooperatif ve site şeklindeki konut projeleri nedeniyle bölgede arsa fiyatları son 5 yılda her yıl ortalama yüzde 15-20 artış gösterdi.

ARSA YATIRIMI YAPIN

Gayrimenkul satış danışmanları, günümüzde arsa yatırımının konut yatırımından daha karlı olduğunu belirtirken küçük yatırımcıların "Kuş uçmaz kervan geçmez. Kim gelir buraya?" düşüncesiyle belki ileride çok değerlenecek bölgelerde arsa alımından vazgeçtiklerini söylüyor. Daha sonra büyük bir yatırımcı bölgede bir projeye başladığı zaman yatırımcıların büyük bir pişmanlık yaşadıklarını belirtiyorlar.

ARSA VE KONUT FİYATLARI UÇTU

İzmir'de özellikle son dönemde Narlıdere ve Güzelbahçe'de büyük alışveriş merkezleri yapılmaya başlarken, bu durum ticari imarlı arsa fiyatlarının yüzde 30-40 oranında artış göstermesine neden oldu. Ayrıca Gaziemir'e yapılan Fuar İzmir, Optimum Outlet ve inşaatları süren yeni AVM ve otel inşaatları bölgenin konut ve ticari arsa fiyatlarını yüzde 30 ile 50 arasında yükseltti. Bayraklı'da yatırımların artması ve yüksek binaların inşa edilmeye başlamasının bölgedeki ticari hareketliliği arttırdığını belirten uzmanlar bu hareketliliğin taşınmazların bulunduğu konumlara bağlı olarak yüzde 30 ile 70 oranında arttığını belirttiler. Metropol dışı ilçelerden Aliağa'da yapımına başlanan liman ve Petkim'in bölgede sağladığı istihdam nedeniyle konut ihtiyacı da doğurduğunu vurgulayan gayrimenkul satış danışmanları bunun sonucu olarak site tarzı yapılaşmaların çoğaldığını ve bölgedeki arsaların değerlerinin yüzde 30 ile 50 oranında arttığını kaydettiler. Yatırımcıların düştüğü en büyük hatalardan en önemlisinin bir arsayı 'geleceği yok' diyerek almaktan vazgeçmek olduğunu belirten uzmanlar, bugün İzmir'de 20 yıl öncesine kadar sudan ucuz denilebilecek arsaların bulunduğu Ulukent, Torbalı, Aliağa, Menemen; kent içinde Yeni Girne, Örnekköy, Gaziemir gibi bölgelerin bugün birer cazibe merkezi haline geldiğini ve o dönem yatırım yapanların bugün önemli gelirler elde ettiğini belirtti. Kentlerin geçmişten daha hızlı büyüdüğünü kaydeden uzmanlar yatırımcıların bütçelerine ve imara uygun bir arsa almak istediklerinde çok fazla düşünmeden harekete geçmesi gerektiğini kaydettiler.