19 Nisan 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

Ekonomi

21 Eylül 2017, Perşembe 11:53

TORBALI DOMATESİNE KARŞI ET ALMA ŞARTI KOYDULAR

Torbalı ovasını sarsan Rus ambargosu aşılmaya çalışılıyor. Türkiye ile Rusya arasında Kasım 2015'ten bu yana yaşanan “domates krizi”, et ithalatıyla aşılmaya çalışılıyor.

Torbalı ovasını sarsan Rus ambargosu aşılmaya çalışılıyor. Türkiye ile Rusya arasında Kasım 2015'ten bu yana yaşanan “domates krizi”, et ithalatıyla aşılmaya çalışılıyor. İki yıldan bu yana yasağı kaldırmamak için direnen Rusya Federasyonu, Türkiye'den domates ithalatının yapılması için bu kez karkas et alınmasını şart koştu.

DOMATESE KARŞILIK ET Mİ?

Antalya'da geçen hafta yapılan Türkiye-Rusya Tarım Yürütme Komitesi 1. Dönem Toplantısı'nda et ithalatı yapılması konusunda anlaşmaya varıldı. Kırmızı et sektörü temsilcileri Rusya'dan ithalat yapılabileceğini, bunun için hazırlıkların başladığını ifade etti.Antalya'da 13-14 Eylül 2017 tarihinde iki ülke Tarım Bakan Yardımcılarının başkanlığında yapılan toplantıda ağırlıklı olarak domates ithalatı ele alındı. Teknik araştırma ve ticari konularda işbirliğinin yanı sıra kırsal kalkınma, tarımsal ticaret gibi konuların görüşüldüğü toplantıdan sonra iki ülkenin talep ve isteklerinin bir araya getirildiği mutabakat metni hazırlanarak imzalandı.

BAKANLIK ŞART YOK DEDİ

Bakanlıktan yapılan açıklamada, bir gazetede yayımlanan "Domatesin yolunu, et ithalatı açtı" şeklindeki bilgiler için şunlar söylendi. "Domates konusunda da Rusya Federasyonu hükümet kararnamesiyle karantinaya ilişkin teknik hususlarda yaşanan sıkıntıların giderilmesi noktasında olumlu görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Toplantı neticesinde hazırlanan ve iki ülkenin talep ve isteklerinin bir araya getirildiği ortak mutabakat metni, her iki ülkenin bakan yardımcıları tarafından imzalanmıştır. Söz konusu toplantıda, domates ihracatıyla et ithalatı konularının birbiriyle ilişkilendirilmesi söz konusu olmamıştır. Dolayısıyla toplantıdaki görüşme sürecinin haberde iddia edildiği gibi olmadığı açıklıkla görülmektedir. Et ithalatı uygulaması ancak önümüzdeki süreçte ihtiyaç duyulması, akabinde gerekli sağlık şartlarını taşıması ve Türkiye tarafından uygunluğunun tespit edilmesi durumunda ayrıca değerlendirilebilecektir