25 Nisan 2024, Perşembe

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

9 Ekim 2017, Pazartesi 11:56

TORBALI CHP'DE NELER OLUYOR?

Uzun süredir siyaset kulislerini yazmıyorum. Doğal olarak notlar birikti. AKP kulislerini zaman zaman yazdık ama CHP kulislerini uzun süredir yazmıyorduk. Oldukça çarpıcı kulis bilgileri ve ezber bozan iddialar ulaştı bana. Açalım bakalım kırmızı kaplı defteri bakalım neler birikmiş ajandanın sayfaları içinde.

Malum CHP’nin kongre süreci başladı. Bu sürecin ilk adımı delege seçimleri ise tamamlandı. Delege seçimlerine tek liste ile gidildi. Şimdi bu durumda pek çok CHP’li tek listeyle delege seçimine giderken daha kapsayıcı, ortak, kucaklayıcı bir liste özlemi çektiler. Övünç Demir Uygur’a tarihi bir fırsat vermişti aslında ama gelen tepkiler Uygur’un bu fırsatı değerlendiremediğini gösteriyor..

Peki delege seçim sürecinde nasıl tepkiler oldu?

İnönü mahallesinden Cumhuriyet mahallesine kadar Torbalı’nın pek çok yerinden sıkıntılar yükseldi.

Uygur’un kendisini eleştiren isimleri listeye almayarak onlara ders vermeye ve cezalandırmaya çalıştığı ama aslında bu yapılanla partinin büyük zarar gördüğü yönünde tabandan yoğun tepki var.  

Sonuçta ne oldu?

Büyük hayal kırıklıkları oluştu.

Gerçekten candan yürekten parti için çalışan pek çok ismin listelerde yer bulamadığı yönünde tabanda hoşnutsuzluk tavan yaptı.

Bakın en canlı örnek Torbalı’nın çok yakından tanıdığı muhtar Atatekin Doğan.. Pek çok kişinin Ata abisi ve Muhtarlar derneği Başkanı bir isim bile delege listesinde yer bulamamış.. Gerisini siz düşünün artık. Atatekin Doğan gibi herkesin sevdiği, saygı duyduğu, kucaklayıcı bir ismin listede yer bulamaması nasıl izah edilebilir ki?

2015 yılında yapılan kongrede Uygur’un çalışkan, üretken genç bir ekip oluşturacağız şeklindeki sözleri hala arşivde aslında.

Bu kongreden sonra iki genel seçim ve bir de referandum süreci geçti. Ama oluşan yönetimin bu seçim ve referandumdaki çalışması tabandan geçerli not alamadı. Örgütün pasif kaldığı, hantal kaldığı, saha da varlık gösteremediği eleştirileri bitmek bilmedi.

O yüzen bu yıl yapılan kongre sürecinden çok şeyler bekledi CHP tabanı..

Ama gelen şikayetler gösteriyor ki ; çalışan, üreten, gerçekten CHP’ye gönül veren pek çok ismin liste dışı kaldığı yönünde tabanda büyük bir rahatsızlık oluşmuş durumda.. Tek listeyle gidilmesine rağmen büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor CHP tabanı bunun da altını kalın çizgilerle çizerek not edelim.

Gelelim delege seçimi sonrası yapılacak ilçe kongresi ile ilgili siyasi kulisleri çalkalayan iddialara..!Aşağıda yazacağımız kulis bilgilerine rehber olması açısından çok önemli bir bilgiyi öncelikle yazalım istiyorum.

CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu İl ve ilçelerde 2019 yılında belediye başkanlığına aday olacak olanlar il ve ilçe kongrelerinde ilçe başkanlığına aday olmasın şeklinde yakın zamanda açıklama yapmıştı.

Gelen bilgiler gösteriyor ki, Kılıçdaroğlu’nun bu söylemi genelge haline getirilmiş. Bu genelgenin büyük ihtimal bu hafta içinde CHP örgütlerine gönderileceği yönünde çok kuvvetli kaynaklardan bilgiler geliyor.

Bu bilgi elbet CHP Torbalı Örgütü yönetimine de ulaştı. Sızan bilgilere göre bu bilgi ulaştıktan sonra bir toplantı bile yapıldı. Peki bu toplantıda neler konuşuldu? Kulislerden bu konuda sızan iddialar şunlar : Uygur belediye başkanlığına 2019 yılında aday adayı olmak istediğini belirterek bu genelgeye göre ilçe başkanlığına aday olamayacağını belirtti. Aslında tam buraya bir parantez açayım.. Övünç Demir, Kılıçdaroğlu’nun bu söyleminde ne kadar ciddi olduğunu haftalar öncesinden biliyordu ve ilçe başkanlığına aday olmayacağını açıklamıştı. Uygur’un bu durumun farkına yeni vardığını anlıyoruz. Ankara’da neler olduğundan habersiz bir şekilde her demecinde ilçe başkanı olacağım deyip yine hata yaptı. Her ne hikmetse Uygur aynı 2014 yılında belediye başkanı olamayacağını ve yerine Ufuk Yörük’ün aday olacağını son dakika açıkladığı gibi bu konuda da son dakika manevrası yapacağı görünüyor. Konuya devam edelim. Bu toplantıda ilçe başkanlığına aday olmayacağını söyleyen Uygur, Yıldız Sivrikaya ismini öne sürüp kongrede onun aday olmasını istedi. Bana ulaşan iddialar odur ki ; bu teklif soğuk duş etkisi yarattı pek çok kişide..

Peki tepki gösterenlerin iddiası nedir?

Bunu da kısaca yazayım. Sivrikaya’nın Uygur’un Belediye Başkanı olduğu dönemde başkan yardımcılığı görevini yaparken tabanın pek çok isteğini karşılamadığı, çözüm odaklı çalışmadığı, tabana soğuk bir isim olduğu yönünde yoğun tepkiler var.

Peki çözüm ne?

CHP’de bu sürece yöne verecek, kanaat önderliği yapabilecek ağır toplar var aslında. Bu kişilerin büyük bölümü Uygur ile ters düştükleri için ve dışlandıkları için kenara çekildiler.  Bu  isimlerin sürece müdahil olup partiye yön vermesi , partinin üzerindeki ölü toprağını atıp aktif ve kucaklayıcı bir yönetim oluşması konusunda görev almasının tam da zamanı. Parti tabanında da bu yönde yoğun bir beklenti var. Bu isimler de artık beklememeli. Gün o gündür ki ,Torbalı’da CHP’ye sahip çıkmanın tam da zamanıdır.. Bu günlerde partiye sahip çıkılmayacaksa ne zaman sahip çıkılacak? Herkes şapkasını önüne koyup düşünmeli. Zaman küskünlük zamanı, kırgınlık zamanı değil, bunu herkes bilsin.. 2015 yılında yapılan kongre öncesi verdiği bir röportajda Övünç Demir bu konuyu çok güze özetlemişti aslında.  Ne demişti ?

‘’ Beni sevenlerden değil CHP’yi sevenlerden bir yönetim oluşturacağız ‘’

Sonuç olarak şudur ki ; CHP kritik bir virajdan geçiyor. Tek adam yönetiminden sıyrılıp kucaklayıcı, bütünleştirici , CHP’lilik bilincini her şeyin önüne koyan bir yönetime her zamankinden daha fazla ihtiyaç var.. Unutulmamalı ki ; Torbalı 2019 yılı için CHP’yi büyük umut olarak görüyor. Olay parti meselesi ile birlikte Torbalı meselesi aslında.. Yeni gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.