26 Nisan 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

15 Aralık 2018, Cumartesi 09:45

TORBALI ARAZİLERİ HOBİ BAHÇESİYLE TALAN EDİLİYOR

 Milliyetçi Hareket Partisi İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hasan Kalyoncu Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde konuşma yaptı. Tarım alanlarının kullanımından tarımsal ürünlere, personel istihdamından yeni kadrolara kadar birçok konuda konuşma yapan Kalyoncu son dönemde tarım arazileri için uygulanan “hobi bahçesi” çalışmalarının durdurulmasını istedi.

TORBALI’YI DA GÜNDEME KOYDU

Prof. Dr. Kalyoncu, “Ülkemizde özellikle bazı illerde tarım arazileri bireysel olarak veya kooperatif kurularak hobi bahçeleri adı altında ekonomik anlamda tarım yapılamayacak boyutlarda çok küçük parçalara bölünmekte, üzerine tel, çit, duvar ve yapı inşa edilerek satılmaktadır. Ancak bu satışın tapu müdürlükleri kanalıyla değil kooperatif üyeliği şeklinde veya noter sözleşmeleri ile yapıldığı gerek kaymakamlıklara gerekse de tarım ve orman il müdürlüklerine yoğun şekilde şikâyetler bulunduğu bilinmektedir. Bu durum İzmir’de de olduğu gibi özellikle seçim bölgem İzmir’de Aliağa, Menderes, Buca, Torbalı gibi ilçelerde yaygınlaşmakta ve arazi sahipleri açısından rant kaynağı olarak görülmektedir. Şu an itibarıyla kuruluş aşamasında olanlarla birlikte 25’e yakın kooperatif faaliyete geçmiştir” dedi.

KAÇAK SU KUYULARI ENGELLENSİN

Bakanlığın konuya acil müdahale etmesini isteyen Prof. Dr. Kalyoncu, “Bu konu acil şekilde araştırılıp çözüme kavuşturulmalıdır. Bunun yanında Su Enstitüsü kuruluş amacı su politikalarını geliştirmek ve eş güdümü sağlamak iken bu görevi yerine getirememektedir. Şu anda var olan ve işleyen yapısıyla gösterdiği faaliyetler Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ve Devlet Su İşleri tarafından zaten yapılmaktadır. Ya bu enstitünün kapatılması veya asli görevine döndürülmesi gerekmektedir” diye konuştu. Kalyoncu tarımda damlama sulamaya geçişin desteklenmesini isterken kaçak su kuyuları açılmasının da engellenmesi gerektiğini vurguladı.