25 Nisan 2024, Perşembe

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

25 Eylül 2017, Pazartesi 18:53

TOPBAŞ İLE BAŞLAYAN RÜZGAR OVAYA UĞRAR MI?

AK Parti’de metal yorgunluğu en büyük kurbanını verdi. Parti kurulduğu günden bu yana partide olan ve İstanbul’u 3 dönemdir yöneten  AK Parti’nin Kadir abisi ile yollar ayrıldı.Giden gitti ama arkasında bıraktığı toz duman bir çok soru işareti bıraktı.

Topbaş rüzgarı peşinden kimi veya kimleri sürükleyecek?

İzmir bu rüzgardan etkilenir mi?

Torbalı’nın da içinde bulunduğu AK Parti’nin İzmir belediyeleri Topbaş rüzgarından etkilenecek mi?

Siyasi kulislerde bu konuda neler konuşuluyor?

Bu sorular bir çok ortamda dillendiriliyor. Torbalı’nın siyasi kulisleri de çevrim dışı ortamlarda bu konuları bol bol tartışıyor.

16 Nisan referandumun ardından AK Parti’de metal yorgunluğuna bağlı olarak bir takım tasfiyeler olacağı konuşuluyordu. Hatta 2019 seçimlerine kalmadan tasfiyelerin tamamlanacağı da dillendiriliyordu.. Bu konuda söylenenler tasfiye edilecek belediye başkanlarının görevden alınmayacağı yönündeydi. İzlenecek yol istifalarının isteneceği, istifa etmezse görevden alınma yolunun izleneceği şeklindeydi. Görevden ayrılan  / istifa ettirilen il ve ilçe belediye başkanı yerine ise belediye meclisinden görevlendirilmeler yapılacağı ,  göreve geleceklerin başarı durumuna göre 2019 seçiminde aday gösterileceği şeklinde bu söylemler ete kemiğe bürünüyordu.

Metal yorgunluğu konusu daha sonra daha detaylı olarak basında yine yer aldı. Hatta bir çok il ve ilçe örgütünün, belediye yönetimin MİT araştırmasıyla çok sıkı araştırılacağı , görev yaptığı yerlerde anketler yapılacağı, ilçenin veya ilin ileri gelenlerine fikirleri sorulacağı ve bunun sonucunda bir elemeye gidileceği de gazetelerde yoğun olarak yayınlandı.

AK Partide şu zamana kadar 10’u aşkın örgüt yöneticisi görevden alındı. Topbaş metal yorgunluğu rüzgarının belediyelere de sıçradığının işaret fişeği olarak değerlendirilebilir.

Herkesin kafasında şu anda aynı soru var.

Torbalı ve ovanın diğer ilçelerindeki AK Parti belediyelerinden Topbaş’ın peşine takılıp gidenler olacak mı?

Daha öncede yazdım. Yine yazayım. AK Parti için İzmir ilçe belediyeleri çok kıymetli. Çok kuvvetli nedenler olmadığı sürece Torbalı dahil İzmir ilçe belediye başkanlarının bu süreçte görevden alınması zayıf ihtimal. Ve Torbalı dahil İzmir ilçe belediye başkanları büyük ihtimal 2019 yılında yine AK Parti Belediye başkan adayı olacaktır diye düşünüyorum.

Yalnız Torbalı dahil İzmir ilçe belediyeleri ile ilgili yaptığım bu tahmine  ufak bir şerh koyalım…

FETÖ denilen kanlı çete ile mücadele şu anda AK Parti’nin en temel değerlendirme kriteri.. Bu kritere uymayan herkes ama herkes  2019’a kalmadan elenip görevden alınacaktır.. Yukarıda yaptığım tahmini bozacak tek şey bu mücadele sonucunda yolları ayrılanlar olacaktır..

Yılbaşına kadar AK Parti ‘de  olacak türbülansı ve bu türbülansın  İzmir’e ve Torbalı’ya etkilerini ara ara yazılarla değerlendirmeye devam edeceğim.