25 Nisan 2024, Perşembe

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

6 Ekim 2017, Cuma 08:16

TC KİMLİK NUMARASI VERMEYENE OTOBÜS BİLETİ YOK

Terörle mücadele kapsamında, artık otogarlarda da havaalanlarındaki güvenlik önlemleri uygulanacak. Biletler TC kimlik numarasıyla alınacak ve kimlik numarası biletlere işlenecek.

Terörle mücadele kapsamında, artık otogarlarda da havaalanlarındaki güvenlik önlemleri uygulanacak. Biletler TC kimlik numarasıyla alınacak ve kimlik numarası biletlere işlenecek. Yolcular otogarlarda X-Ray cihazlarının bulunduğu iki ayrı kontrol noktasından geçecek Terörle mücadelede kararlı bir sürece giren hükümet, tüm unsurlarıyla aktif bir süreç başlattı. Terör örgütü mensuplarının en çok kullandığı karayolu toplu ulaşım araçlarına yönelik güvenlik tedbirleri artırılıyor. Buna göre artık otogarlarda da havaalanında uygulanan sistem devreye sokulacak. Mevcut uygulamada, bilet kesilirken sadece isim ve soyadın sorulması yeterli iken artık kimliksiz bilet satışı önlenecek. Biletlerin üzerine, TC kimlik numarası işlenecek.

2 BAKANLIK ORTAK ÇALIŞTI

İçişleri ile Ulaştırma bakanlıklarınca geliştirilen ortak yazılım, ortak veri tabanı ve otobüslerde yer alacak akıllı el cihazlarıyla satılan tüm biletler TC kimlik numaralarıyla eşleşecek. TC kimlik numarasını vermeyen vatandaşa bilet satılmayacak. Otobüslere binişte tıpkı uçaklarda olduğu gibi biletlerle kimliklere tek tek bakılacak. Yolcu TC'sini mevcut altyapı üzerinden bildirmeyen otobüs firması kaçak yolcu taşıma kapsamında değerlendirilecek ve firmaya ilk etapta 150 ila 600 lira arasında ceza kesilecek. Durumun üç kez tekrarlanması halinde firmanın seyahat belgesi iptal edilecek.

YANLIŞ BİLGİYE CEZA

Bazı otogarların altyapısının uygun olmaması ve halihazırda seyahat eden vatandaşların yüzde 20'sinin yoldan binmesi nedeniyle otobüs içindeki bilet satışları da akıllı el cihazlarıyla yapılacak. Cihazla bilgiler anında İçişleri Bakanlığı'nın veri tabanına gidecek. Kimlik bilgisini vermeyen, yanlış ya da farklı birinin bilgilerini veren vatandaşa 250 lirayı bulan ceza kesileceği belirtiliyor. Tüm süreçlerin denetimi de Jandarma ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün işbirliğinde kurulan yol üstü kontrol istasyonları tarafından yürütülecek. Uygulamanın bir yıl içinde hayata geçirilmesi öngörülüyor.

SAYDIM BİTTİ' YOK

Terörle mücadele kapsamında yürütülen bu projenin altyapısı için uzun süredir sektörle görüşmelerin yapıldığını aktaran Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Başkanı Mustafa Yıldırım, "Artık yolcuyu otobüse koydum, kafaları saydım iş bitti dönemi kapandı" dedi. Terörle mücadele kapsamında çok sıkı tedbirlerin hayata geçirilmesinin planlandığını anlatan Yıldırım, denetimin otogarlardan başlayacağını aktardı. Yıldırım, "Otogar giriş çıkışları denetim altına alınacak. İki ayrı kontrol noktası olacak. Yolcu yakınları da güvenlikten geçirilecek ama ikinci noktaya giremeyecek. Yolcu tıpkı uçaklarda olduğu gibi nüfus cüzdanı ve biletini göstererek otobüse binecek. Nüfus cüzdanı olmayan otobüse alınmayacak" dedi.