27 Nisan 2024, Cumartesi

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

27 Temmuz 2017, Perşembe 10:45

SURİYELİLERE VATANDAŞLIK YASASI MECLİSTE

Torbalı ve İzmir’de yoğun olarak bulunan Suriyeli mültecilerle ilgili yeni bir gelişme yaşandı.Türkiye’de yaşayan yabancı kişilere vatandaşlık hakkı getiren Hükümet Tasarısı Meclis Başkanlığı’na sunuldu.

Torbalı ve İzmir’de yoğun olarak bulunan Suriyeli mültecilerle ilgili yeni bir gelişme yaşandı.Türkiye’de yaşayan yabancı kişilere vatandaşlık hakkı getiren Hükümet Tasarısı Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Türkiye’de yaşayan yabancılar vatandaş olabilmek için başvuru yapacaklar. TBMM Başkanlığı’na sunulan, Nüfus Hizmetleri Kanun Tasarısı ile Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu kişilerin vatandaş olabilmesi için kriterler belirleniyor. Tasarı ile şunlar öngörülüyor: İkamet izni verilen yabancılara, İçişleri Bakanlığı tarafından kimlik numarası verilecek ve yabancılar kütüğüne kaydolacaklar. Türkiye'de bulunan yabancılara ikamet izni şartı aranmaksızın kimlik numarası vermeye İçişleri Bakanlığı yetkili olacak. Türkiye’de ikamet eden ve kimlik numarası alan kişilerin çocuklarına da aynı işlem uygulanacak. Nüfus kayıtları ise 30 gün içerisinde yapılacak.

MECLİSTE GÖRÜŞÜLECEK

Ad ve soyadları mahkeme kararı aranmaksızın il veya ilçe idare kurulunun vereceği kararla bir defaya mahsus olmak üzere değiştirilebilecek. İl ve ilçe idare kurullarının vereceği karar kesin olacak. Düzenleme ile; göçmen olarak Türk vatandaşlığına alınanlardan doğum yeri ve tarihi hatalı olan kişilerin kayıtları, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren beş yıl içinde usulüne göre onaylanmış doğum belgeleri ile müracaatları halinde, nüfus müdürlüğünce düzeltilebilecek.