20 Nisan 2024, Cumartesi

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

25 Ağustos 2017, Cuma 14:10

SURİYELİ ÖĞRETMENLER VATANDAŞLIĞA ALINIYOR

İçişleri Bakanlığı, 433 Geçici Eğitim Merkezi’nde çalışan Suriyeli öğretmenlere çağrı yaparak Türk vatandaşlığı için evraklarını teslim etmelerini istedi.

İçişleri Bakanlığı, 433 Geçici Eğitim Merkezi’nde çalışan Suriyeli öğretmenlere çağrı yaparak Türk vatandaşlığı için evraklarını teslim etmelerini istedi. Gerekli güvenlik incelemelerinden sonra kimlik verilecek ilk grup öğretmenler olacak. Daha sonra , doktor, mühendis gibi ‘beyaz yakalılar’la devam edecek. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü çalışmada ilk olarak 81 ilde Suriyeli çocukların eğitim gördüğü MEB’e bağlı toplam 433 Geçici Eğitim Merkezi’nde (GEM) görev yapan Suriyeli öğretmenlere telefonla çağrı yapıldı. Suriyeli öğretmenlerin İl Göç İdarelerine yaptıkları başvuru MİT ve Emniyet birimlerinin güvenlik incelemesinin ardından eleniyor ve uygun görülenlerin dosyalarına İçişleri Bakanlığı son şeklini veriyor. Vatandaşlığa uygun bulunan Suriyelilere Bakanlar Kurulu kararıyla vatandaşlık verilecek. İhtiyaç nedeniyle başvurular arasında öğretmenlerin öncelikli olduğu öğrenildi.

7 BİN KİŞİ İÇİN YOL AÇILDI

İç savaştan sonra Türkiye’ye sığınan 3 milyona yakın Suriyelinin bir bölümünün Türk vatandaşlığına alınmasıyla ilgili aylar önce başlayan süreçte aşama kaydedildi. Bu kapsamda yapılan 120 bin başvurudan meslek sahibi 7 bin kişi için vatandaşlık yolu açıldı. Dosyalar arasında, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı 81 ildeki Geçici Eğitim Merkezi’nde (GEM) mülteci çocuklara eğitim veren öğretmenlere öncelik hakkı tanındı.

EVRAKLAR TESLİM EDİLDİ

Göç İdaresi, 433 GEM’deki Suriyeli eğitmenlere telefonla çağrı yaptı. Süreci, Suriyeli Mülteciler Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Salih Ali anlattı: Öğretmenler vatandaşlık başvurusu için davet edildi. İzmir’de çağrılanlar evraklarını sundu. Emniyette parmak izleri verildi. Birkaç ay sonra kimliklerin verileceğini öğrendik. Öğretmenlerle başlayan süreç doktor, mühendis gibi meslek sahipleriyle devam edecek.