29 Mart 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

26 Mayıs 2017, Cuma 14:33

SURİYELİ MÜLTECİ KAÇAKÇILARINA OPERASYON

Suriyeli ayakkabıcının kurduğu insan kaçakçılığı şebekesi çökertildi

İZMİR'de göçmen kaçakçılığı yapan şebekeye yönelik operasyonunda, 6'sı Türk vatandaşı 22 kişi gözaltına alındı. Şebekenin Suriyeli lideri F.F.'nin, geçen yıl bir kez Edirne'deki kara sınırından Yunanistan'a girmek istediği sırada, iki kez de Bodrum ve Dikili'den deniz yoluyla adalara geçmek için açıldığında yakalandığı ortaya çıktı. Bu kaçışlar sırasında bağlantı kurduğu insan kaçakçılarından yöntemleri öğrenen ayakkabı ustası F.F.'nin, kendi şebekesini kurduğu saptandı.

14 OPERASYON YAPILDI

Havaların ısınmasıyla, Ege Denizi'nden Yunan adalarına mültecilerin kaçış çabaları da sıklaştı. İzmir Emniyeti Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri de, insan kaçakçılığı yapanlara yönelik operasyonlarını sıklaştırdı. İzmir polisinin Ege Bölgesi genelinde faaliyet gösteren şebekelere yönelik son 14 operasyonunda, Suriye, Afganistan, Eritre, Filistin, Senegal, Kenya, Ruanda, Kongo, Kamerun ve Gine olmak üzere toplam 528 mülteci yakalandı. Mültecilerle de, 6 araç, 5 bot, 5 bot motoru, 76 can yeleği, 9 can simidi ve 2 pompa ele geçirildi. Bu operasyonlarda, 13'ü Türk olmak üzere 15 kişi gözaltına alındı. 11'i tutuklandı.

KENDİSİ İNSAN KAÇAKCISI OLDU

İzmir polisi, son zamanlarda göçmek kaçakçılığı yapmaya başlayan bir şebekeyi daha takibe aldı. Gerekli araştırmalardan sonra Türk vatandaşları H.B. (48), M.G.(28), M.Z.Z. (46), C.D. (53), A.Ç. (44), M.A. (41), Suriye vatandaşları F.F. (29), M.M. (33), M.A. (37), H.Ş. (21), M.A.A.(39), A.A. (28), Z.A. (22), M.H. (39), E.A. (19), M.A. (26), M.Z. (42), A.M. (30), H.M. (48), A.E.A.(41), U.E. (29) ve M.A. (49) gözaltına alındı. Bu kişilerden H.M. ve A.M. savcının kararıyla ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. Diğer zanlılar ise adliyeye gönderildi.

ÜÇ YIL ÖNCE TÜRKİYE'YE GELDİLER

Şebekenin liderliğini de Suriyeli lideri F.F.'nin, yaptığı belirlendi. F.F.'nin yaklaşık üç yıl önce Suriye'den önce Kilis'e geçtiği oradan da Antep'e gittiği tespit edildi. Ayakkabı ustası olan F.F.'nin burada bir süre imalathanelerde çalıştıktan sonra İstanbul'a gittiği orada da aynı sektörde, hizmet verdiği saptandı. Para biriktiren F.F.'nin, geçen yıl bir kez Edirne'deki kara sınırından Yunanistan'a girmek istediği sırada, yakalandığı ve Türkiye'ye geri gönderildiği ortaya çıktı. Buradan geçmeyi başaramayan F.F., bu kez İzmir'e geldi ve deniz yoluyla Yunan adalarına geçmeyi denedi. Bu kez de Bodrum ve Dikili'de denize açıldıktan sonra yakalandı. Bu kaçışlar sırasında bağlantı kurduğu insan kaçakçılarından yöntemleri öğrenen ayakkabı ustası F.F. de, kendi şebekesini kurup mültecileri kaçırmaya başladığı ortaya çıktı. Son zamanlarda Yunan adalarına geçmek isteyen mülteci sayısında düşüş olduğu için de şebekenin, eskiden bin 500 Dolar iken şimdi kişi başı 500 ile 600 dolar para aldığı öğrenildi.