23 Nisan 2024, Salı

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

10 Şubat 2017, Cuma 15:41

SULTAN 2.ABDÜLHAMİT ANISINA LOKMA DÖKÜLDÜ

Torbalı Belediyesi, Sultan 2.Abdülhamit’in vefatının 99.yıl dönümü vesilesiyle Merkez Orhaniye Cami önünde lokma döktürdü.

Torbalı Belediyesi, Sultan 2.Abdülhamit’in vefatının 99.yıl dönümü vesilesiyle Merkez Orhaniye Cami önünde lokma döktürdü. Merkez Orhaniye Cami, Sultan 2.Abdülhamit’in Torbalı’nın değişik noktalarında inşa ettiği birçok eserden bir tanesi . 1891 yılında inşa edilen cami, geçtiğimiz sene Torbalı Belediyesi tarafından restore edildi. Dün, torbalı Belediyesi tarafından cami önünde Sultan 2.Abdülhamit’in anısına lokma döktürülüp vatandaşlara ikram edildi.

TORBALI’NIN GÖNLÜNÜ FETHEDEN PADİŞAH

Tarihte Abdulhamit Han ile Torbalı arasında yakın bir bağ bulunuyor. Demiryoluyla İzmir’den Aydın’a giderken değerlendirilmeyen ovayı gören Sultan Abdülhamid, 1893 yılına kadar Baltacı Dimyos adlı bir Rum vatandaşın mülkiyetinde bulunan geniş araziyi şahsi imkanlarıyla satın alarak padişah çiftliği olarak kayıtlara geçirtiyor. O dönem bir kaç evden ibaret Torbalı, Abdulhamit’in himayesinde büyük bir gelişme göstererek, belediye statüsü kazanıyor. Padişah tarafından tayin edilen Kahya Murat Bey, çevrede bulunan Cellat ve Nohut göllerinden kaynaklanan sıtma hastalığını yok etmek amacıyla okaliptüs ağaçları diktiriyor. İlçenin merkezini de çam ve çınar ağaçlarıyla süslüyor. Torbalı ve çevresinde zirai faaliyetlerin gelişmesi için Abdulhamit’in emriyle Afrika’dan getirilen zenci işçilerin torunları bugün bazı çevre köylerde yaşıyor.