20 Nisan 2024, Cumartesi

Son Güncelleme: Bugün

Gündem

19 Mart 2018, Pazartesi 09:39

ŞEHİRİÇİ ESHOT DERDE DERMAN OLUR MU?

Torbalı şehiriçi ulaşımda beklenen gelişme sonunda gerçekleşti. Cuma günü gece 12.00’dan itibaren şehiriçi ulaşımda uzun yıllardır çalışan minibüsler yerine ESHOT otobüsleri çalışmaya başladı.

Son gelişmelerden sonra kafalarda pek çok soru işareti oluştu

Torbalı şehiriçi ulaşımda başlayan ESHOT ile yolcu taşıma işlemi bekleneni verecek mi?

Sistem geçici olarak mı uygulamaya alındı yoksa kalıcı olarak devam edecek mi?

Minibüslerin durumu bundan sonraki aşamada ne olacak?

ALIŞVERİŞ ARABASI KRİZİ

Cumartesi gününden itibaren şehiriçi ulaşımda ESHOT uygulaması Torbalı halkının ana konusu oldu. Daha yeni başlayan sistem ile ilgili birçok sıkıntı dile getiriliyor. İki gündür bize de birçok sorun iletildi. Boynumuz kıldan ince tek tek bunları yazmak görevimiz.

Özellikle Perşembe günleri Tepeköy pazarı Torbalı’nın ana alışveriş merkezi oluyor. Torbalı’nın birçok mahallesi Tepeköy pazarına akıyor. Birçok vatandaş alışveriş için kullandığı arabasını daha önceden minibüslere koyup pazara geliyordu. Oysa ESHOT otobüslerinin alışveriş arabalarını almadığına yönelik bilgiler geliyor.  Ve bu durum özellikle Torbalı’da alışverişin yükünü çeken kadınlarda büyük bir kaygı oluşturmuş durumda. ESHOT umarım alışveriş arabası almama uygulamasını şehiriçi ulaşımda esnetmiştir. Eğer esnetme yoksa çok büyük tepki çekecektir bu konuyu buradan uyarıyoruz..

YAŞLI YOLCULAR DURAKLARA TAKSİ İLE Mİ GİDECEK?

Bir diğer konu özellikle yaşlı vatandaşlar tarafından iletildi bize.. Özellikle yazmamı rica ettiler. Elbette yazacağız. Minibüsler ile seyahat daha esnek bir seyahat şekliydi. Yolcu duraktan veya güzergah üstünde bir noktadan elini kaldırdığı zaman minibüse binerdi. Aynı şekilde ineceği zamanda uygun yerde minibüsten inerdi. ESHOT’ta ise esnek yolculuk yok. Yani duraklar dışında iniş ve biniş olmayacak. Yaşlı okuyucularımız diyor ki ; ‘’ Duraklara kadar taksi tutup mu gideceğiz? Önceden elimizi kaldırıp minibüse biniyorduk ama şimdi uzak durak noktasına yürümemiz çok zor, bu bizi mağdur etti.’’..

YOLCUNUN MALİYETİ ARTTI

Bir diğer sorun maliyet ile ilgili.. Torbalı halkı daha önce şehiriçi ulaşımda  minibüsten  2 TL  gibi bir ücretle faydalanıyordu. Ama şimdi ESHOT ile birlikte maliyet arttı.  Bu ücret 2.86 TL gibi bir rakama çıktı. Bu  artış dar gelirle yaşamaya çalışan Torbalı ahalisi için tehlike çanları çaldıran bir artış olması nedeniyle tepki çekti doğal olarak..ESHOT ile başlayan ulaşımda güzergah ile ilgili sorunlarda iletildi elbet.. Özellikle sanayi ile ilgili sıkıntının bir an önce halledilmesi gerekiyor. Bu güzergah sorunlarının kısa sürede halledileceğini düşünüyorum. Özellikle Torbalı belediyesinin bu sıkıntıları çok acil olarak ESHOT Müdürlüğüne iletmesi gerekiyor.

İDARİ MAHKEMENİN MİNİBÜSLER İÇİN DEVAM KARARI NE ANLAMA GELİYOR?

ESHOT sistemi devam edecek mi , minibüsler geri dönecek mi sorusu ise şu anda hala çok bilinmeyenli bir denklem.. Son gelen bilgilerde idari mahkemenin  Metroplolis kooperatifinin 25 adet aracı ile ilgili aldığı yürütmeyi durdurma kararını iptal ettiği yönünde... Bu karar bu 25 aracın şehiriçinde çalışmasının önünü açacak gibi gözüküyor...İleriki günlerde bu konuda gelişmeler olacaktır. Bu gelişmeleri takip edip sizlere yine aktaracağız..