19 Nisan 2024, Cuma

Son Güncelleme: Bugün

Ekonomi

16 Haziran 2017, Cuma 11:34

SEBZE VE DOMATES YURTDIŞINDAN GELECEK

Torbalı çiftçisi iç piyasa için umutlanırken şok bir haber geldi. Yurtdışından sıfır gümrükle domateste dahil olmak üzere bir çok sebze getirilebilecek. Bu karar Torbalı ovasında soğuk duş etkisi yaratacak gibi görünüyor.

Torbalı çiftçisi Rusya krizinin şokunu yaşıyor. Ovanın en büyük gelir kaynaklarından olan domates Rus ambargosunu aşamıyor. Rusya önümüzdeki 3 yıl Torbalı domatesi almayacağını açıkladı. Torbalı çiftçisi iç piyasa için umutlanırken şok bir haber geldi. Yurtdışından sıfır gümrükle domateste dahil olmak üzere bir çok sebze getirilebilecek. Bu karar Torbalı ovasında soğuk duş etkisi yaratacak gibi görünüyor.

SIFIR GÜMRÜK VERGİSİYLE İTHALAT YETKİSİ

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, gıda fiyatlarını dengelemek için Et ve Süt Kurumu (ESK) ile Toprak Mahsulleri Ofisine (TMO) sıfır gümrükle ithalat imkânı getireceklerini söyledi. Meclis’te bir grup gazeteciye konuşan Bakan Tüfenkci, hafta başında Bakanlar Kurulu’nda da gündeme gelen, gıda fiyatlarını dengede tutmak için alınacak tedbirlerle ilgili açıklamalarda bulundu.

MÜDAHALE YETKİSİ

Et ve Süt Kurumu ile TMO’ya çok geniş yetkiler vereceklerini belirten Bakan Tüfenkci “Maliye Bakanlığı ve Hazine’den izin almadan piyasayı izleyerek anında müdahale edebilecek düzenleyici bir kurum haline getireceğiz. İki kurum sadece çiftçinin ürününü almakla kalmayacak, aynı zamanda piyasaya da gerektiğinde müdahale edebilen bir yapı haline gelecek. Et ve Süt Kurumu ile TMO’ya ayrıca sıfır gümrükle yıllık geniş kotalarla ithalat imkanı tanıyoruz. Bunu tamamen kullanır ya da kullanmazlar onu kendileri bilir. Bu anlamda hem ette hem diğer gıdalarda ithalat Et ve Süt Kurumu ile TMO üzerinden yapılacak” dedi.

HAL YASASI ÇIKARILACAK

Bu çalışmaların yanı sıra lisanslı depoları teşvik edeceklerini anlatan Tüfenkci, şöyle konuştu: “Bu çalışmaları iki ay içerisinde yapacağız. Yeni yasama yılında ise hallerin hem fiziki anlamda hem işlevsel anlamda yeniden düzenlenmesini içeren yasayı Meclis’e getireceğiz. Hal yasası çıktıktan sonra semt pazarlarında gıda fiyatlarının belli bir seviyeye düştüğünü göreceğiz.”

FİYATLAR DÜŞECEK

Türkiye’deki gıda fiyatları ile dünyadaki fiyatları da kıyaslayan Bülent Tüfenkci “Dünya fiyatlarına baktığımızda, bizdeki fiyatlar altta. Kiraz 10 liraya çıksaydı pahalıydı. 5 lira normal. Eskiye göre şu anda sebze ve meyvede yüzde 25 kâr var, bu normal. Sebze ve meyveler fiyatları anında düşecek ürünler değil. Tedbirler hayata geçirildikten sonra fiyatlar düşecek” diye konuştu.